Tips bij aankoop van een laptop



Welk platform?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen, is: welk softwareplatform verkies je? Windows en Mac zijn uiteraard de grootste twee, maar sinds een paar jaar is ook Chrome OS een optie. We sommen de kenmerken van de verschillende besturingssystemen nog eens kort op.

Windows

Sinds Microsoft Windows 8 voorstelde, veranderde het het uiterlijk van zijn besturingssysteem drastisch. De omschakeling naar een op ‘tegels’ gebaseerde software werd niet overal even positief ontvangen, maar met Windows 10 dat er zit aan te komen, lijkt Microsoft opnieuw op de goede weg. Windows 10 komt bovendien als gratis update naar Windows 8-gebruikers, dus het is zeker zinvol om nu al een Windows-toestel aan te schaffen.
Over het algemeen kan je zeggen dat Windows-toestellen een stuk goedkoper zijn dan Apple-toestellen, terwijl je uiteraard ook uit een hele resem fabrikanten, specificaties, functies en designs kan kiezen.
Microsoft laat ook gebruik met aanraakschermen toe, dus als je graag op een snelle, intuïtieve manier aan de slag gaat, zit je beter bij Microsoft. Ook zogeheten hybride modellen, die je in bijvoorbeeld in een tabletmodus kan gebruiken, vind je enkel met het Windows-besturingssysteem.

Apple OS X

De Mac-toestellen hebben het laatste decennium een grote groei doorgemaakt en is een waardige concurrent geworden voor Microsoft, dat al jaren marktleider is. OS X is heel gemakkelijk in gebruik, is beter bestand tegen zaken als virussen en kan opgenomen worden in het Apple-ecosysteem van iPhone, iPod, Apple TV en iPad.
Ook qua bouw- en schermkwaliteit is het gros van de Windows-toestellen niet opgewassen tegen een Macbook.
Apple heeft echter wel twee minpunten: algemeen gezien is er minder software beschikbaar voor Max OS dan voor Windows (vooral gamers hebben amper opties) en de prijzen liggen ook een pak hoger dan vergelijkbare Windows-toestellen. Al kan je het softwareprobleem ook wel gaan oplossen doordat je op jouw Mac het Windows-besturingssysteem kan gaan draaien. In de omgekeerde richting werkt dit echter niet.

Chrome OS

Voor velen zijn Windows en OS X zowat de enige opties die er echt toe doen, maar ook Google mengt zich steeds meer in het debat met zijn Chrome OS. Voorlopig is het marktaandeel van deze toestellen nog beperkt, maar het lijkt niet ondenkbaar dat bepaalde doelgroepen steeds meer voor een Chrome OS-toestel gaan kiezen.
Dit is immers het meest eenvoudige en veilige platform dat momenteel beschikbaar is. Veel functionaliteit moet je niet verwachten, want bijna alle applicaties zijn in essentie snelkoppelingen naar webtoepassingen. Het besturingssysteem voelt dus vooral aan als een webbrowser, maar doet wel vertrouwd aan. En net omdat het vooral een webbrowsergestuurd platform is, is de kans heel klein dat je last zal hebben van malware of virussen.
Dus als je op zoek bent naar een laptop om enkel mails te versturen, sites te bezoeken en andere browser-based toepassingen wil doen, zit je met een Chromebook zeker goed. Nog een voordeel: deze toestellen zijn doorgaans heel licht en goedkoop.


Kies de juiste schermgrootte en -resolutie

Een van de belangrijkste eigenschappen van een laptop is de grootte van het display. Afhankelijk van jouw noden en hoe je het toestel wil gaan gebruiken, kan je voor een bepaald formaat kiezen.
De kleinste toestellen komen met een 11- of 12 inch scherm en zijn uiteraard veruit de lichtste en meest mobiele laptops. Uiteraard krijg je niet veel schermruimte en is het toetsenbord ook nogal aan de kleine kant.
Ga je voor een scherm van 13 of 14 inch, dan kies je meestal voor de beste middenweg tussen mobiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het scherm en het keyboard zijn al iets groter, maar de meeste toestellen zijn nog gemakkelijk overal mee te nemen.
De 15 inchers zijn waarschijnlijk de meest populaire categorie. Ze zijn ideaal voor als je je laptop niet elke dag moet meenemen, maar er wel mee op je schoot wilt kunnen zitten. Deze categorie is doorgaans ook het goedkoopst.
De grootste laptops komen met een scherm van 17 of 18 inch. Deze toestellen zijn vooral geschikt om constant op jouw bureau te laten staan, aangezien ze meestal redelijk dik en zwaar uitvallen. Het voordeel is uiteraard dat je een groter scherm hebt en een toetsenbord met alles erop en eraan. Een grotere behuizing betekent doorgaans ook meer plaats voor betere koeling en krachtiger radarwerk. Ideaal voor intensief gebruik of gaming.
Een ander belangrijke waarde van het scherm is de resolutie. Je hebt schermen van een HD Ready-kwaliteit, Full HD, Ultra HD en alles wat daar tussenligt. Een resolutie van 1366 x 768 is nog vrij courant, maar ruimt steeds meer de weg voor een Full HD-scherm. Meer pixels kunnen zeker geen kwaad, maar haal ook niet koste wat kost een Ultra HD-scherm in huis. Met een Full HD-scherm zit je zeker goed voor de komende jaren, terwijl de Retina-schermen van Apple heel knap zijn.
 

Probeer het toetsenbord eens uit

Een belangrijk element van een laptop (en een die veelal over het hoofd gezien wordt), is het toetsenbord. Verplaats je aandacht zeker ook eens van de specificaties en het scherm en bekijk het toetsenbord zeker van dichtbij in de winkel. Geven de toetsen genoeg feedback? Is er voldoende plaats tussen de letters? Hoe reageert het touchpad? Het zijn vragen waar je zeker moet bij stilstaan als je een laptop wilt aanschaffen.
 

Ken je specs

Wie niet echt thuis is in de computerwereld, wordt soms overladen door allerlei specificaties. Dit zijn de belangrijkste waarden waar je op moet letten:

Processor:

De processor zorgt voor het grote rekenwerk en verwerkt alle data. De processormarkt bestaat uit twee grote spelers: Intel en AMD. De goedkoopste laptops krijgen meestal een AMD E- of een Intel Pentium-processor mee. Die is geschikt voor de meeste basisopdrachten, maar verwacht zeker geen grootse prestaties. Ook Intel Atom-chips passen in dit rijtje en zijn energiezuiniger.
Duurdere hybride toestellen kiezen vaak voor de Intel Core M-processor. Deze is sneller dan de Atom-reeks.
Ben je echt op zoek naar sterke prestaties, dan kies je best een Intel Core-processor. De i3 is dan de beste keuze voor goede basislaptops, terwijl een i5-chip nog een stapje hoger gaat. Ben je een fervent gamer of wil je intensief videobeelden bewerken, kies je best een i7, best in een quad-core opstelling.

RAM:

Het RAM (Random Access Memory)-geheugen kan je eigenlijk zien als een soort kortetermijngeheugen. Hoe groter dat geheugen, hoe meer bewerkingen en programma’s jouw computer kan opslaan en hoe sneller die geladen kunnen worden. Meer RAM maakt je laptop dus op een bepaalde manier sneller.
Het spreekt voor zich dat meer RAM altijd beter is. Momenteel is 4 GB RAM zowat het minimum waarnaar je op zoek moet gaan. Gamers kijken al snel uit naar 16 GB.

Harde schijf of SSD:

Alle data en programma’s worden op jouw interne schijven opgeslagen. Sinds een paar jaar kan je nu kiezen voor een harde schijf of een SSD. Die laatste zijn iets duurder en hebben doorgaans minder opslagruimte, maar zorgen ervoor dat je computer een pak sneller reageert en opstart. En omdat ze geen bewegende onderdelen hebben, gaan ze ook langer mee. De meerprijs die je betaalt voor een SSD is dus zeker de moeite.

Grafische kaart:

De grafische kaart is pas echt belangrijk als je een gamer bent of op een (semi-)professioneel niveau met beelden of video’s bezig bent. Nvidia en AMD zijn hier de grote namen en bieden voor verschillende gebruikers een gepaste oplossing. Beide fabrikanten hebben een lijst opgesteld met al hun grafische chips. Die van Nvidia vind je hier, AMD hier.


  

Traditionele laptop vs. hybride toestel

Windows 8 was niet enkel een compleet nieuwe software, het zorgde er ook voor dat fabrikanten hun design gingen herbekijken. En dan hebben we het niet enkel over aanraakschermen, maar vooral over twee-in-een-toestellen.
Tegenwoordig bestaan er immers laptops in heel wat vormen. Bij sommige kan je het scherm loskoppelen van het toetsenbord, het scherm helemaal openklappen, het scherm draaien, hoger plaatsen, enzovoort. De laptop is niet zomaar een gewone laptop, maar een flexibele alleskunner.
Dit kan in verschillende situaties en voor verschillende gebruikerstypes voordelen bieden: voor presentaties, voor gebruik in op de trein, om snel je mails te checken in je luie zetel, enzovoort.
 

Let op de batterijduur

Anders dan bij tablets of smartphones, wordt er bij de keuze van een laptop niet echt veel aandacht geschonken aan de batterijduur. Die is nochtans belangrijker dan je zou denken, zelfs als je je toestel zo goed als altijd binnenshuis gebruikt. Het gemak van een lange batterijduur mag je niet onderschatten.
Voor een 15 inch toestel zoek je best een batterijduur van minstens vier uur. Wil je echt mobiel gaan, dan zoek je al best naar een toestel dat zes à zeven uur meegaat.
 

Connectiviteit

Een belangrijk punt bij elke computer is de connectiviteit. Hoeveel USB-poorten heeft het toestel en om welk type gaat het? Is er een HDMI-, Thunderbolt- of DisplayPort-poort aanwezig?
Welke randapparatuur je zoal op je laptop kan aansluiten, is best belangrijk. Afhankelijk van waarvoor je het toestel gaat gebruiken, kan je bijvoorbeeld een tweede scherm, een computermuis, een extern toetsenbord, een externe harde schijf, USB-sticks, een cd-lezer, enzovoort aansluiten. Al deze toestellen hebben uiteraard een poort nodig.
Als je daarom voor een extra dunne ultrabook kiest, let je best op de aanwezige poorten. Op extreem dunne apparaten is er immers niet altijd plaats voor al deze poorten. De nieuwe MacBook Air biedt zelfs maar één enkele poort. Iets om absoluut rekening mee te houden. 


Bron: Elektrozine



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify