16Maa2017

Zo geniet je thuis van bioscoopgeluid."70 tot 80 procent van een kijkervaring wordt bepaald door het geluid. Je hebt dat niet echt door omdat je het niet kunt zien."
Zo legde regisseur Danny Boyle uit hoe belangrijk geluid is voor het creëren van emotie, sfeer en realisme in films. Ook al bent u zich niet volledig bewust van de helderheid van dialoog, het geluid van voetstappen of het achtergrondgeluid in een spannende scène, dragen deze elementen allemaal bij aan de ervaring.
 

Wat houdt bioscoopgeluid in?

De belangrijkste aspecten zijn de kwaliteit van het geluid en hoe goed de opstelling een realistische 3D-ervaring nabootst. Er wordt veel gesproken over Surround Sound, maar de kwaliteit van geluid wordt ook steeds beter.
De ideale opstelling is een kwestie van smaak. Sommige mensen houden van diepe bastonen, terwijl anderen meer waarde hechten aan heldere dialogen.
Omdat we het gaan hebben over de audio van een geweldig Home Theatre-systeem, gaan we er hier van uit dat u al een groot, hoogwaardig scherm hebt. Lees verder om erachter te komen welke audio-apparaten u hiermee kunt combineren.

 

Systemen met meerdere onderdelen

Deze systemen combineren een set traditionele speakereenheden met een AV-ontvanger en decoderen en versterken het geluidssignaal (van internet, een uitzending, een gameconsole, een Blu-ray Disc™ of zelfs een videoband).
Het meest gebruikte Surround Sound-systeem is 5.1-kanaals: zes speakers verspreid over een kamer. Dit is inclusief een subwoofer, die het geluid met lage frequenties voor zijn rekening neemt. Voor een betere akoestische balans kan de subwoofer worden geconfigureerd om het basgeluid van de kleinere speakers in het systeem te ondersteunen.
Ontvangers zijn tegenwoordig zo slim en flexibel dat u ook genoeg zou hebben aan een 4.1-kanaals systeem. Als u bijvoorbeeld geen ruimte hebt voor een centrale speaker, laat u de ontvanger gewoon een 'Phantom' creëren om de ontbrekende speaker te simuleren.
 

Soundbars

Soundbars zijn een ruimtebesparende, gebruiksvriendelijke optie.
 
Omdat de gestroomlijnde televisies van tegenwoordig weinig plek overlaten voor speakers, is er minder aandacht voor geluidsweergave. Door een Soundbar toe te voegen, houdt u uw systeem compact, maar hebt u toch geluid van hoge kwaliteit. De meeste systemen bevatten een Soundbar en subwoofer, maar sommige hebben extra speakers voor aan de achterkant of zijkanten van een kamer.
Soundbars kunnen 'downmixen', oftewel omgaan met geluid uit meer kanalen dan er daadwerkelijk speakers beschikbaar zijn. In systemen zonder extra speakers kunnen deze worden gesimuleerd via digitale signaalverwerking (DSP). U kunt ook gaan voor een 'draadloze' optie: telefoons of draagbare muziekspelers aansluiten via Bluetooth®/NFC of extra speakers aansluiten waarvoor u geen kabels nodig hebt.
 

Dolby® Atmos

De nieuwste innovatie is Dolby® Atmos, die kanalen in de hoogte gebruikt om revolutionaire Surround Sound te creëren. Een Atmos-compatibele Soundbar gebruikt op een hoek geplaatste speakers om het geluid via het plafond te weerkaatsen. De speakers zijn onopvallend verwerkt in de Soundbar.
De STR-DN1080 AV-ontvanger van Sony is uitgerust met Atmos en 'Speaker Relocation', een functie die compenseert voor speakers die op de verkeerde plek staan. Als u uw speakers niet optimaal kunt plaatsen door uw kamerindeling en u bent bereid wat extra geld uit te geven, dan kunt u met deze handige functie toch genieten van Surround Sound.
Hoewel u speakers op veel verschillende manieren kunt combineren, hoeft Home Theatre-audio niet ingewikkeld te zijn. Dankzij slimme functies en compacte designs vindt u altijd een systeem dat aansluit op uw behoeften en lifestyle.
Kijk voor meer informatie over Home Theatre-systemen en Soundbars van Sony op https://www.sony.nl/electronics/home-entertainment-systemen

Sony brings Dolby Atmos surround sound to its new soundbar at CES 2017Tags: home cinema -