23Jan2019

TIP: Zo herken je nepmail.Let op: valse winacties

Er zijn helaas verschillende valse Samsung winacties in omloop. Cybercriminelen versturen e-mailberichten (phishing mails) die de indruk wekken dat je een Samsung smartphone hebt gewonnen of een kortingscode kunt claimen. Cybercriminelen sturen deze nepmails om je persoonsgegevens te bemachtigen of je een duur sms-abonnement aan te smeren. De beloofde prijs of kortingscode ontvang je nóóit.

Zo herken je nepmail

Dit zijn de 2 belangrijkste tips om te ontdekken of het een nepmail is, maar bekijk ook zeker de extra tips.

1: ‘Vaag e-mailadres’.Bekijk het adres van de afzender.
Eindigt het op iets vaags, bijvoorbeeld @unexperiod.com of @sansung.com i.p.v. @samsung.com, dan is het een nepmail.

2: ‘Vage link’.Ga met je cursor op de link staan, ZONDER erop te klikken. Bij programma’s als Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook verschijnt de link linksonder in beeld. Zie je hier een webadres dat niets met Samsung te maken heeft, dan is het een nepmail. Let op: het phishing webadres lijkt vaak op een echt Samsung adres, zoals sansung.com.

Extra tips

Cybercriminelen worden helaas steeds beter in het namaken van echte mailtjes. Maar bij deze kenmerken van een mailtje moet je sowieso oppassen:

• Algemene aanhef. Bijvoorbeeld ‘Geachte klant’ of ‘Beste heer/mevrouw’ en geen voor- of achternaam.
• Slecht geschreven. Met spel- en grammaticafouten en slechtlopende zinnen.
• Veel links en kleurrijke buttons, waarmee de cybercriminelen de kans vergroten dat je klikt.
• Betaling. Moet je betalen via Bitcoins, 3V Voucher of PaySafeCard? Dan is de mail vals.

Kijk voor meer tips op: Safe On web 

Bij twijfel, nooit klikken!

Twijfel je of je een prijs hebt gewonnen? Klik niet, maar neem direct contact met ons op via Messenger. Gebruik nooit de contactgegevens uit het e-mailbericht. Als je de contactgegevens uit een nepmail gebruikt, kom je niet bij ons uit maar bij iemand die doet alsof hij bij Samsung werkt.

Nepmail ontvangen?

Wanneer je een nepmail ontvangt, negeer dan het bericht en verwijder het meteen uit je mailbox. Als je niet op de link klikt en ook niet de bijlage opent, is er niets aan de hand. Het loopt verkeerd zodra je je gegevens invult. Vul dus nooit zomaar je gegevens in. Ook niet als je denkt dat je een prijs hebt gewonnen.

Toch ingevuld?

Als je je bankgegevens hebt ingevuld, neem dan meteen contact op met je bank. Heb je een wachtwoord ingevuld? Verander dan meteen je wachtwoorden. Het is verstandig om voor elke account een ander sterk wachtwoord te gebruiken. Je kunt ook een e-mail sturen verdacht@safeonweb.be voor advies.Tags:


Officieel agent van

Unify
Unify