26Apr2020

Tips voor ThuiswerkenMet deze tips is je werkplek voortaan je favoriete stekje in huis. Thuiswerken is niet meer weg te denken sinds we, zeker nu al dan niet gedwongen, veel minder op kantoor kunnen zitten. Maar hoe maak je je werkplek thuis aangenaam en leuker om in te werken? Wij hebben een aantal tips voor je

1. Ergonomische plek
Natuurlijk begint een goede werkplek bij een goed bureau inclusief een comfortabele bureaustoel. Hierbij moet natuurlijk goed gedacht worden aan ergonomie. Heb je wel eens gedacht aan een zit-sta bureau? Een zit-sta bureau is in hoogte verstelbaar en vermindert klachten zoals rugpijn, concentratieverlies en nek-en schouderklachten. Ook een zitbal in plaats van een stoel is een goede optie om klachten te verminderen. 

2. Geef je kamer een nieuw likje verf
Kleuren kunnen ontzettend veel doen aan je gemoedstoestand. Blauw is bijvoorbeeld de ideale kleur voor een werkplek, omdat het goed is voor je concentratie. Ook oranje en geel kunnen goede kleuren zijn afhankelijk van je beroep. Van die kleuren word je namelijk vrolijker en creatiever. Naast leuke kleuren, kun je je thuiskantoor natuurlijk ook op een ‘slimme’ manier verven. Breng een laag krijtbord- of whiteboardverf aan op je muur of bedek je muur volledig met kurk en maak er een prikbord van. Ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens functioneel!

3. Veel licht
Veel licht is erg belangrijk op je thuiswerkplek. Als je veel natuurlijk licht binnen krijgt via een raam, verplaats je bureau dan naar de meest optimale plaats. Houd rekening met lichtval op je scherm en zorg ervoor dat je geen tegenlicht hebt met je webcam, zodat je goed zichtbaar bent. Heb je niet veel natuurlijk licht in de kamer? Zet dan een paar leuke staande lampen of bureaulampen neer. Kijk voor inspiratie op https://nl.pinterest.com/ylighting/modern-office-lighting-ideas/

4. Chillplek
Natuurlijk is je thuiswerkplek bedoeld voor werken, maar je hebt ook wel eens een kleine pauze verdiend. Het kan namelijk afleidend zijn om even naar de drukke woonkamer te gaan. Maak daarom een fijn hoekje in je kamer met lekker veel kussens om even tot rust te komen. Op deze manier blijf je in je werkzone, maar kan je wel even ontspannen. Wellicht kun je zelfs een bank neerzetten als daar plek voor is. Kleed het leuk aan met kaarsjes en planten. Kijk voor inspiratie op https://nl.pinterest.com/ebixa/cozy-corner/

5. Koffiehoekje
Is je thuiswerkplek ver lopen van de keuken en heb je daar niet altijd tijd voor door de vele oproepen? Maak dan een kleine koffiecorner! Geef jezelf wat luxe door een koffiezetapparaat neer te zetten in je thuiskantoor. Een waterkoker voor thee mag natuurlijk ook ;).

6. Planten
Planten hebben heel veel voordelen. Ze verhogen de zuurstof in de kamer waardoor je minder concentratie verliest en ze verlagen het stressniveau. Goede redenen dus om planten in je thuiswerkplek te hebben. De beste planten voor een werkplek volgens NASA zijn: de Areca Palm, de Sansevieria, de Scindapsus en de Gerbera.

7. Ergonomie
Verwen jezelf voor een optimale set-up. Geef jezelf bijvoorbeeld een goeie webcam of een headset cadeau om je videocalls te upgraden. Vaak last van je polsen? Kies dan voor een ergonomische muis met de juiste bolling en ergonomisch toetsenbord met extra polssteun. 
Optimaliseer je werkplek: zorg voor een goede beeldschermhoogte, een goede afstelling van je bureau en stoel. Beter nog, ga af en toe staan tijdens het werk. Zorg dat je goed eet en goed rust. Rook en drink niet, of niet te veel, en beweeg minimaal drie keer per week. Beweeg dan op een voor jou acceptabel niveau, zorg niet voor overbelasting maar ook niet voor onderbelasting. Kom van die bank af. Energie verbruiken geeft energie.

8. Opruimen en organiseren
Een schone ruimte is een schoon hoofd zeggen ze wel eens. Houd daarom je werkplek netjes en opgeruimd. Ook hier komen de whiteboards, krijtborden en prikborden van pas. Hiermee houd je goed het overzicht en vergeet je geen taken. Bewaar je documenten en andere benodigdheden netjes in mappen en opbergdozen, hiermee is de grootste rommel uit zicht en word je niet afgeleid.

9. Inspiratie
Voel je je niet geïnspireerd door je huidige werkplek? Hang dan wat leuke foto’s en quotes op. Je kunt eventueel ook moodboards maken via Pinterest. Wij geven je alvast een voorzetje: https://nl.pinterest.com/hbharvest/inspiring/

Thuiswerken - Van kooten en De Bie 1986Tags: computer -


Officieel agent van

Unify
Unify