01Jul2011

Sonos multiroom systeem



Het bedrijf
Het merk Sonos (Sonus = Latijn voor geluid ) heeft zijn hoofdzetel in het Californische Santa Barbara. Hun slagzin is: ‘Muziekliefhebbers zijn het hart en de ziel van Sonos ‘. Sonos is wereldwijd vertegenwoordigd in 80 landen.

Productgamma
Het Sonos-systeem is een draadloos muzieksysteem dat gebruik maakt van een eigen beveiligd WiFi-netwerk (Sonosnet 2) en laat toe om overal in en rond de woning te genieten van je favoriete muziekcollectie of radiostations op internet. Het streamt je muziek die opgeslagen is op PC, netwerkschijf of iPhone / iPod probleemloos naar je gekozen plek. Ook het beluisteren van een cd of de tv in gans het huis behoort tot de mogelijkheden.

De actieve componenten
Met de Zoneplayer 90 kan je je hifi-installatie digitaal aansluiten met een coaxiale of optische aansluiting. Het is uiteraard ook mogelijk om analoog te werken. Verder kan je een analoge uitgang van de bestaande installatie aansluiten. Dit biedt de mogelijkheid om het signaal van een cd-speler of tv te streamen doorheen de woning. De ethernet-aansluiting wordt gebruikt om de Zoneplayer te koppelen aan je router.

De Zoneplayer 120 heeft identieke aansluitingen, maar is bijkomend voorzien van een versterker ( 2 x 55 W) . Deze kan dus zelf aparte luidsprekers en eventueel een actieve subwoofer aansturen.

De Zoneplayer S5 is dan weer een draagbare geluidsinstallatie (verkrijgbaar in zwart of wit) die bestaat uit vijf digitale versterkers en evenveel luidsprekers. Hij is overal inzetbaar waar netstroom voorhanden is. Ook bestaat de mogelijkheid om twee Zoneplayers S5 in stereo te configureren.

Toebehoren
Zonebridge 100 : Om van je Sonos-systeem te kunnen genieten moet minstens één van de componenten op je internetrouter aangesloten zijn. Indien dit om een of andere praktische reden niet mogelijk is, snelt de zonebridge je ter hulp. Deze kan onopvallend geplaatst worden in de directe nabijheid van de router en zal zo een toegang tot het internet garanderen. Ook kan hij eventueel gebruikt worden om het bereik van het netwerk te vergroten. Bij de opstelling in mijn woning bleek dit echter overbodig.

Draadloze dock : hierin plaats je een iPhone of iPod . De muziek beluister je daarna op één van je Sonos-componenten. Of op allemaal tegelijk, dat kan ook.

Bedieningsmogelijkheden
Controller 200 : een afstandbediening met aanraakscherm om je muziek en zone (‘keuken' of ‘woonkamer' of ‘badkamer' of noem maar op) te selecteren. Controller voor PC (software voor Windows of Mac ): geeft de mogelijkheid om de Sonos-installatie te bedienen en te configureren via de computer.

Controller op iPhone / iPod Touch / iPad: gratis apps die je iPhone of iPad omtoveren in een Sonos-afstandsbediening.

Praktijkervaring
Vermits ik in eerste instantie muziek in de badkamer wenste en er geen netwerkaansluiting voorhanden was, viel de keuze al snel op een draagbare Zoneplayer S5, in combinatie met een zonebridge 100. Beide apparaten kwamen netjes verpakt toe, inclusief de nodige handleidingen en snoeren. Het aansluiten en het opzetten van het netwerk gingen voorbeeldig. Geen plug and pray maar een echte plug and play! Vervolgens heb ik de gratis Sonos-applicatie gedownload op de iPad en het feest kon beginnen.

Mijn ganse muziekcollectie staat op een Lacie-NAS ( Network Attached Server ) en werd probleemloos herkend en geïndexeerd door het Sonos-systeem. Je kan uiteraard ook de muziek gebruiken die op je pc staat. De Sonos ondersteunt onder andere volgende geluidsformaten: MP3, WMA, AAC ( MPEG4), OGG VORBIS, Apple Losless , FLAC, WAV, en AIFF.

Het geluid dat de S5 produceert, klinkt bijzonder transparant en vol en net iets beter dan het Bose sounddock dat ik daarvoor gebruikte. Indien gewenst, is het mogelijk om elke component afzonderlijk via een equalizer af te regelen.
De bediening via iPhone / iPod Touch gaat prima. De iPad biedt je echter dat ietsje meer. Het grotere scherm maakt dat het bedienen intuïtiever werkt en dat de applicatie er ook wat beter uitziet.

De Controller 200 heb ik niet kunnen proberen, maar ik denk dat de meeste gebruikers zullen opteren voor een Apple-oplossing gezien de nogal forse prijs van de afstandsbediening.

De verschillende aangesloten actieve componenten (Sonos noemt ze zones ) komen netjes in beeld, net zoals de nummers die er worden op afgespeeld. Alle informatie (titel, artiest, enz. ) wordt duidelijk weergegeven, inclusief een afbeelding van de cd-cover. Ook het aanmaken van je favoriete playlists is een fluitje van een cent.

Sonos biedt ook de mogelijkheid om internetradio af te spelen Deze dienst wordt niet door Sonos zelf verzekerd, maar door Radiotime . Het opzoeken van je favoriete station en het opslaan werkt feilloos. Sonos biedt ook extra muziekdiensten aan (Pandora, Spotify, Napster, Last.FM,...) al dan niet tegen betaling. De meeste daarvan zijn echter niet in Europa verkrijgbaar. Enkel Deezer is in Belgie beschikbaar. Deze geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een muziekstation te kiezen dat je favoriete artiest en muziek draait.

Het systeem laat verder toe om in verschillende zones verschillende muziek weer te geven. Terwijl jij in de woonkamer van je muziekcollectie geniet, kan de vrouw des huizes in de keuken haar eigen muzikale keuze bepalen.

Conclusie
Heeft het Sonos-systeem mijn verwachtingen ingelost? Een volmondig ja is het antwoord! Dit is het nec plus ultra voor de muziekliefhebber die overal in huis wil genieten van zijn favoriete muziek. Andere fabrikanten zoals (Logitech, Philips,... )hebben min of meer identieke oplossingen, maar Sonos is wat mij betreft de ‘Rolls Royce' van de multiroom muzieksystemen. Toegegeven, de prijs is aan de hoge kant maar is volgens mij elke geïnvesteerde euro waard.

Voor en tegen
+ naadloze en probleemloze oplossing voor het beluisteren van je muziek
+ uitmuntende geluidskwaliteit
+ herontdek je muziekcollectie
+ draagbare Zoneplayer S5 overal inzetbaar waar netstroom voorhanden is
- geen draagbare oplossing op batterijen
- speelt geen high resolution audio files (24 bit / 96kHz)
- prijs

Prijzen
Zoneplayer 90 : € 349
Zoneplayer 120 : € 499
Zoneplayer S5 : € 399
Zonebridge 100 : € 99
Draadloos docking station voor iPhone / iPod Touch : € 119
Controller 200 : € 349

 



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify