01Apr2014

Wat is SONOS?



Sonos is een revolutionair muzieksysteem dat je in staat stelt om draadloos overal in huis gelijktijdig naar dezelfde of juist verschillende muziek en internetradio te luisteren. Ideaal wanneer de muzieksmaken...

Ideaal wanneer de muzieksmaken in jouw huishouden verschillen of wanneer je een feestje organiseert. In dit artikel bekijken we o.a. uitgebreid de mogelijkheden van dit luidsprekersysteem. Ook ontdek je hoe je jouw tablet kunt gebruiken als afstandsbediening van je Sonos-opstelling.

Wat is Sonos?

Sonos is een modulair draadloos muzieksysteem. Het stelt je in staat om op verschillende plekken in huis naar verschillende muziek te luisteren. Luister bijvoorbeeld naar klassieke muziek in de badkamer, jazz in de woonkamer, een opname van natuurgeluiden in de werkkamer en je favoriete internetradiozender in de keuken.
Met één controller bepaal jij naar welke muziek je luistert in welke kamer en welk volume je in iedere kamer hanteert. Maar je hoeft Sonos natuurlijk niet te gebruiken om naar muziek te luisteren. Dit systeem geeft je tevens toegang tot maar liefst 100.000 internetradiozenders. Daarnaast is het mogelijk om overal in huis het geluid van je tv af te spelen. Hierdoor mis je zo weinig mogelijk van je favoriete tv-serie of die spannende film als je even naar de keuken of de de badkamer loopt.

Sonos: de droom van muziekliefhebbers
Waar je vroeger nog naar de bibliotheek moest om nieuwe muzieksoorten te ontdekken, of eens in de week op de juiste tijd moest luisteren naar dat ene bijzondere radioprogramma, geeft Sonos je toegang tot vrijwel alle muziek die er op aarde beschikbaar is. En het prettige is dat je hiervoor niet plaatsgebonden bent. Je hoeft dus niet langer achter je pc te zitten of je iPad in je handen te hebben om naar je favoriete muziek te luisteren. In plaats daarvan wordt deze direct gestreamd naar luidsprekers op elke denkbare plek in huis.
Stel dat je ‘s avonds het nieuwste album van Coldplay aan het beluisteren bent, maar vindt dat het tijd is om naar bed te gaan. Het is dan niet langer nodig om je muziek stop te zetten. In plaats daarvan blijf je naar het album luisteren terwijl je in de keuken een glas water drinkt, in de badkamer een warme douche neemt en je in de slaapkamer in je pyjama stapt. Je hoeft je muziek op die manier geen moment te missen.
De zogenaamde ‘party mode’, waarbij je dezelfde muziek in meerdere zones afspeelt, is inderdaad ideaal voor feestjes. Zo kunnen je gasten zich vrij door je huis bewegen zonder de muziek te hoeven missen. Vanaf elke plek in huis kun je het volume of de playlist aanpassen.
Sonos is een droom voor muziekliefhebbers omdat je muziek hiermee compleet draadloos en locatie-onafhankelijk wordt. Met Sonos lijkt het net alsof je een live-band in huis hebt, die je in elke kamer prima kunt horen. Geen wonder dat er mensen zijn die beweren dat zij dankzij dit luidsprekersysteem tien maal zoveel muziek luisteren!

Sonos: de sfeermaker
Je kunt de luidsprekers van Sonos op allerlei manieren gebruiken. In het bovenstaande voorbeeld luister je overal in huis naar dezelfde muziek. Maar je kunt deze speakers ook moeiteloos verschillende nummers op verschillende plekken in huis laten afspelen. Op die manier creëer je ‘zones’ in huis, net zoals luxe hotels dat doen met sfeermuziek in het restaurant, in de lounge en op de toiletten. Bedenk eens hoe je de sfeer zou willen versterken in jouw werkkamer, badkamer en woonkamer. Welke muziek zou je voor elke kamer kiezen?

Sonos voor verschillende muzieksmaken
Het is natuurlijk niet verplicht om allebei naar dezelfde muziek te luisteren. Sonos is de perfecte oplossing voor huishoudens met verschillende muzieksmaken. Maar dat niet alleen. Je hoeft niet eens een andere muzieksmaak te hebben, maar kunt ook simpelweg wat meer upbeat muziek willen horen dan je partner. Met de controller in je hand bepaal je binnen enkele seconden waar ieder naar wil luisteren. Dus jij bijvoorbeeld naar een onvergetelijk album van AC/DC in de garage, terwijl je partner tijdens het koken naar Norah Jones luistert.
 

 

Hoe werkt Sonos?

Sonos is een draadloos muzieksysteem dat direct is verbonden met internet. Zo heb je directe toegang tot allerlei online muziekdiensten waar jij al of niet accounts hebt: Spotify, Pandora, Last.fm, Napster, Rdio, enzovoort. Daarnaast kun je dit luidsprekersysteem draadloos verbinden met je desktop of laptop en op die manier jouw ‘offline’ muziek, bijvoorbeeld uit je iTunes-collectie, streamen.

Wat heb je nodig?
Om met Sonos aan de slag te gaan, heb je een luidspreker van Sonos, de Play:1, Play:3 of Play:5, of PlayBar (en Sub) nodig of één Connect om met uw bestaande versterker of luidsprekers te verbinden. In elke kamer waar je naar muziek wilt luisteren, dien je één van deze apparaten te zetten. Dat kun je nu al doen, maar je kunt je netwerk ook rustig uitbouwen. Dat is het voordeel van dit modulaire systeem: wanneer jij er klaar voor bent, voeg je een onderdeel toe aan je Sonos-netwerk.
Voor de duidelijkheid zetten we de onderdelen en hun functies voor je op een rijtje.

SonosNet
Om de verschillende componenten met elkaar te verbinden heeft Sonos een eigen draadloos netwerk ontwikkeld: SonosNet. Dit mesh-netwerk zorgt ervoor dat streaming muziek ook perfect klinkt wanneer je internetverbinding overbelast is. Had Sonos dit niet gedaan, dan zou je echo’s, vertragingen en onderbrekingen kunnen horen wat de gebruikservaring danig zou verminderen.
Elke speler vergroot je SonosNet-netwerk. Door de kracht van de antennes en zenders in elke speler in te zetten, weet Sonos het bereik van het netwerk te maximaliseren. Op plekken waar je netwerk een ‘boost’ nodig heeft, kun je de Boost inzetten. Al met al heeft SonosNet ongeveer twee maal zoveel bereik als een traditioneel wifi-netwerk.
Om de muziekkeuze en het volume aan je Sonos-systeem door te geven, gebruik je een tablet, smartphone of computer. Deze dien je in het bereik van je WiFi-netwerk te gebruiken, wat in de praktijk neerkomt op de verschillende verdiepingen van je huis en tot in je achtertuin aan toe.

Bediening van het systeem
Je Sonos-muzieksysteem kun je besturen met de met je tablet, smartphone of computer. Allen stellen je in staat om de juiste muziek of het gewenste internetradiosignaal naar de juiste kamer in je huis te sturen. Opstaan en naar je stereotoren of de computer lopen behoort hiermee voorgoed tot het verleden.
Sonos biedt hiervoor officiële apps die je gratis kunt downloaden. 

Met de app op je smartphone of tablet  kun je vanuit iedere plek in huis (en zelfs vanuit de tuin) bepalen welke muziek er in welke kamer speelt. Ook kun je het volume ervan regelen. Dat is bijvoorbeeld erg handig wanneer je in de tuin zit, je hoort dat er wordt gebeld en de kinderen enthousiast naar de telefoon rennen. Zet het volume in bijvoorbeeld de woonkamer tijdelijk wat zachter zodat zij zich verstaanbaar kunnen maken.


 

Muziekservices

Sonos heeft haar geluidssysteem gecreëerd met als bedoeling om muziek luisteren makkelijker te maken. Waar sommigen nu nog beschikken over losse langspeelplaten, cassettes en cd’s en anderen hun muziek al hebben gedigitaliseerd en van online muziekdiensten gebruik maken, wil Sonos voor eens en voor altijd een einde aan de verwarring maken. Want dit leidt er alleen maar toe dat we minder muziek luisteren dan we eigenlijk zouden willen.

Sonos stelt je in staat om te luisteren naar alle muziek die je in huis hebt en alle muziek die op internet beschikbaar is. Met je tablet als controller bepaal jij in welke kamer je naar welke muziek luistert. Je tablet geeft je toegang tot een complete muziekbibliotheek: je eigen MP3’s, de iTunes Store, streaming muziekdiensten zoals het populaire Spotify en ruim 100.000 online radiozenders.

Je eigen muziekbibliotheek
Sonos kan tot 65.000 nummers aan, verdeeld over 16 pc’s of opslagmedia. Deze verbind je via je router met je Boost of Sonos Play luidspreker, die de muziek dan naar elke gewenste plek in je huis streamt. Sonos speelt MP3-bestanden af, je iTunes-bibliotheek, WAV-bestanden, WMA-files en nog veel meer digitale muziekbestanden. Ook helpt Sonos je bij het digitaliseren van de muziek die je nog op CD’s hebt staan.

100.000 online radiozenders
Is er iets bijzonders gebeurd in Azië en wil je het nieuws zo dicht mogelijk bij de bron vandaan horen? Heb je een rondreis door Australië gemaakt en destijds naar een groovy radiozender geluisterd? Luister je in Spanje altijd naar een zonnig kanaal? Op internet zijn de grootste radiozenders en tegenwoordig ook de kleinere lokale zenders makkelijk te vinden en gratis te beluisteren. Zo lijkt het net alsof je op de bestemming zelf bent, terwijl je je gewoon in je eigen huis bevindt.
De tablet-applicatie van Sonos geeft je toegang tot maar liefst 100.000 online radiozenders. Dit zijn reguliere radiozenders die hun signaal ook via internet aanbieden en gespecialiseerde internetzenders die zich richten op een genre, bijvoorbeeld blues, jazz, klassiek, techno of hip-hop.

Spotify
De laatste tijd timmert Spotify flink aan de weg. Wie dit programma van Zweedse makelij nog niet kent, weet niet wat hij of zij mist. Deze enorme online muziekbibliotheek geeft je toegang tot vrijwel alle songs van alle artiesten. Dubbelklik op het gewenste nummer en hij begint te spelen. Wat ook kan is de nummers naar een playlist slepen om ze op een later tijdstip te beluisteren.
Tegen een kleine maandelijkse bijdrage heb je een abonnement op Spotify Premium, waarmee je onbeperkt muziek kunt luisteren en geen reclame hoort. In combinatie met Sonos betekent dit dat je te allen tijde over alle muziek kunt beschikken.

Last:fm
Last.fm stelt je in staat om naar ‘zelfgemaakte’ radiozenders te luisteren. Deze service kost € 3,00 per maand. Hoe het werkt? Je typt de naam van een artiest of een nummer in en Last.fm maakt er automatisch een playlist van. Hoe vaker je naar muziek luistert via Last.fm, des te beter leert het programma je muzieksmaak kennen.
De app op je tablet geeft je directe toegang tot de Last.fm-database om zo naar je favoriete muziek of naar suggesties op basis van je muzieksmaak te luisteren. Een bijzondere functionaliteit die Spotify niet biedt!

Airplay
AirPlay is een nieuw draadloos systeem van Apple dat langzaam maar zeker in luidsprekers van o.a. Denon, Marantz, B&W en JBL wordt geïntegreerd. Hiermee kun je jouw muziek vanaf bijvoorbeeld je iPad naar luidsprekers in je hele huis streamen. Sonos biedt dankzij een software-update nu ook ondersteuning voor Apple AirPlay. Om je AirPlay-lijsten op je Sonos-systeem te kunnen beluisteren, heb je een AirPort Express nodig en enkele extra kabels. Het grote voordeel van deze uitbreiding is dat je vrienden nu makkelijk hun playlists op jouw geluidssysteem kunnen afspelen, zonder hun iPod, iPhone of iPad ergens in te hoeven pluggen.

 

Sonos producten

De producten van Sonos bestaan uit draadloze speakers, controllers, settop boxen om muziek te streamen naar je huidige speakers en diverse accessoires. We nemen de belangrijkste Sonos producten onder de loep.

Sonos Play:5, kamervullede speakers
De Sonos Play:5 is de alles-in-één-oplossing van Sonos: receiver, versterker en luidsprekersysteem. De Play:5 doet in wezen hetzelfde als de Sonos Connects die je hieronder beschreven ziet, maar heeft als bonus de ingebouwde speakers.
Elegantie, gebruiksgemak en potentie zijn de drie kernwoorden voor de Play:5. Het sobere ontwerp maakt dat dit muzieksysteem in ieder interieur past, terwijl de knoppen aan de bovenkant het mogelijk maken om het volume snel te dempen. Aan de achterkant van dit systeem vind je de aansluiting voor je (al dan niet draadloze) hoofdtelefoon en bijvoorbeeld je televisie. Daarnee kun je in alle kamers in huis het geluid van je favoriete tv-programma horen, zodat je niets hoeft te missen wanneer je even naar de keuken of naar de slaapkamer moet lopen. De Sonos Play:5 is verkrijgbaar in een zwarte en witte variant.

Sonos Play:3, klein, stoer, sexy
De Sonos Play:3 is het kleine broertje van de Play:5 en bezit drie geavanceerde digitale versterkers en zijn elk gekoppeld aan drie zuivere luidsprekers. De Play:3 is ideaal voor bijvoorbeeld de iets kleinere ruimtes in huis, of als aanvulling van speakers in een grotere ruimte.
De Sonos Play:3 kun je horizontaal of verticaal plaatsen zodat er altijd een perfect plekje voor in huis te vinden is. De Sonos Play:3 is verkrijgbaar in een zwarte en witte variant.

Sonos Connect:Amp, stream muziek naar je eigen speakers
Wanneer je zelf al over luidsprekers beschikt, hoef je geen onafhankelijke set met speakers te kopen. In plaats daarvan kies je voor één van de twee Connects, die je vervolgens op je huidige luidsprekers aansluit.
De Sonos Connect:Amp heeft een ingebouwde digitale versterker. Deze stuurt een geluidssignaal van superieure kwaliteit naar je bestaande luidsprekers. Met een vermogen van 55 Watt genereer je met de Sonos Connect:Amp voldoende volume voor de beste nummers.

Sonos Connect, ode aan je stereo en homecinema
De Sonos Connect verbindt zich ook met het draadloze netwerk SonosNet, maar heeft in tegenstelling tot de Connect:Amp geen eigen versterker. Dit maakt de Sonos Connect alleen geschikt voor wie al een versterker heeft. Dit kan de versterker van je bestaande stereoset zijn of de versterker van je home cinema.
Wat het volume betreft geeft deze opstelling je twee mogelijkheden. Zo kun je het volume op afstand bedienen met je controller, bijvoorbeeld je iPad. Ben je toevallig in de buurt van je versterker, dan kun je natuurlijk ook de grote draaiknop daarvan gebruiken.

Boost, de koppeling op je router
Als je thuis over een wifi-netwerk beschikt, dien je een Play:3 of Play:5 aan te sluiten op je router. Maar wat als je nu geen muziek wilt beluisteren in de kamer waar je router staat? In dat geval verbind je de Sonos Boost met je router, waarmee je het draadloze SonosNet-netwerk in je huis activeert.
Dit apparaat doet qua uiterlijk enigszins aan de Mac mini denken. Het witte apparaat met bescheiden afmetingen en is daarom handig om in bijvoorbeeld de meterkast te plaatsen. Zoals de naam al doet vermoeden, kan de Boost tevens als ‘luchtbrug’ dienen en het bereik van je SonosNet-netwerk aanzienlijk vergroten. Handig als je ook muziek wilt kunnen beluisteren in het gastenverblijf, de garage of bij het zwembad. Daarnaast kun je de Boost gebruiken om een internetsignaal naar je tv of spelcomputer te sturen.

Sonos Playbar, de surround luidspreker voor uw TV
De Sonos playbar is een unieke soundbar die welke kamer dan ook in je huis vult met superieur geluid. Bovendien stream je je favoriete muziek in een handomdraai vanaf je smartphone of tablet naar de soundbar. De afmetingen van de Sonos playbar - 90 cm breed, 8.5 cm hoog en 14 cm diep - maken deze wireless speaker een perfecte toevoeging voor onder je televisie. Met deze 9 speaker design PLAYBAR met DOLBY DIGITAL en stereo geluid kan je dus korte metten maken met het slechte geluid dat doorgaans op led-tv's te vinden is; zo'n platte tv heeft namelijk geen goede geluidsinstallatie in zich.

Sonos Sub, adembenemend diep geluid.
Oogstrelend strak design. Eenvoudig te in stalleren. De Sonos SUB vult je kamer met diep, bodemloos geluid, dat je niet alleen hoort, maar vooral voelt, elke noot, elk akkoord, elke beat. Je hoort niet alleen het verschil dat de draadloze subwoofer maakt, je voelt het tot in je botten.
Puur geluid, zonder resonantie
Twee tegenover elkaar geplaatste force-cancelling luidsprekers, zorgen ervoor dat het geluid en de energie van de muziek luid en glashelder overkomen, zonder dat de behuizing meetrilt. 
 

Sonos Wireless HiFi System



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify