05Aug2014

Tip: dit moet je doen als je smartphone nat wordt



De zomermaanden komen eraan en dat wil zeggen dat we vaak naar buiten trekken om op het strand of aan het zwembad te gaan liggen, op reis gaan, enzovoort. Een moment van onoplettendheid gebeurt jammer genoeg sneller dan je denkt en voor je het weet valt je smartphone in het water. “Klaar voor de vuilbak” denk je dan misschien, maar dat is niet altijd zo. Als je snel kan reageren, is het goed mogelijk dat je toestel nog te redden valt. Dit moet je doen als je je smartphone in het water laat vallen:

- Uiteraard de eerste stap:
haal je toestel zo snel mogelijk op het droge. In de meeste gevallen heb je wel een aantal seconden de tijd vooraleer je smartphone water naar binnen laat lekken, dus als je echt snel bent kom je er misschien zonder kleerscheuren vanaf.

- Haal de batterij uit het apparaat.
Aangezien je batterij de stroom voorziet voor je toestel, is dit de eerste reflex die je moet hebben. Stroom en water gaan uiteraard niet samen, dus als je de batterij laat zitten is er kans op kortsluiting en dit kan natuurlijk fataal zijn voor je smartphone. Eens je de batterij uitgehaald hebt, dep je die best droog met wat keukenpapier. Jammer genoeg kan je niet bij alle smartphonetypes de batterij verwijderen, zoals bijvoorbeeld bij de iPhone.

- Wat je vervolgens best doet, is je sim-kaart uit het toestel halen.
Op die manier kan je proberen vermijden dat die waterschade oploopt. Ook al gaat je smartphone stuk, dan heb je tenminste nog je sim. Ook de sim-kaart dep je best droog met wat keukenpapier.

- Wikkel je telefoon in keukenpapier.
Al het vocht dat aan de oppervlakte zit, zal hierdoor opgenomen worden en krijgt geen kans om naar de dieperliggende elektronica te gaan.

- Om ook zoveel mogelijk van het dieperliggende vocht te bestrijden, dep je best ook voorzichtig de binnenkant van je telefoon af.
Zorg er wel voor dat je doek of keukenpapier stofvrij is en ga zachtjes te werk.

- De volgende stap is meteen ook een hele belangrijke: vul een pot met droge, ongekookte rijst en stop je toestel erbij.
De rijst zal het vocht dat in je telefoon zit gaan absorberen. Heb je geen rijst bij de hand, dan kan je ook gemalen koffie gebruiken. Laat het toestel zeker 72 uur in de pot zitten vooraleer je nagaat of het toestel nog werkt. Doe je dit eerder, kan er nog vocht aanwezig zijn, wat toch nog voor een kortsluiting met je batterij kan zorgen.

- Merk je dat je smartphone toch niet werkt, gooi hem dan zeker niet meteen weg, maar ga eerst eens langs bij een herstelpunt.
Het is namelijk mogelijk dat enkel je batterij stuk is. In dat geval hoef je dus ook geen nieuwe telefoon aan te schaffen, maar enkel een nieuwe batterij. Is je toestel toch stuk, dan heb je tenminste geprobeerd dat te voorkomen.



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify