30Sep2014

Test: Samsung Galaxy Tab S



Samsung wil dit jaar meer dan ooit de concurrentie aangaan met de iPad. In het middensegment en de markt van goedkope tablets is al jaren een stevige concurrentiestrijd aan de gang, maar in het topsegment blijft Apple voorlopig nog domineren. Samsung wil met de Galaxy Tab S de hegemonie van Apple doorbreken, en wij gingen na of de Koreanen daarin kunnen slagen.
 

DESIGN

Wanneer je de Tab S uit de doos haalt, merk je meteen dat Samsung meer aandacht geschonken heeft aan het design. Waar het toestel met zijn plastic achterzijde nog duidelijk de kenmerken van Samsung uitademt, zorgt het aangename reliëf aan de achterkant en het metalen randje rond de body voor een mooie afwerking en een leuke feel. Bovendien is de Tab S met zijn 6,6 mm dikte heel dun: iets dikker dan de Sony Xperia Tablet Z2, maar wel dunner dan de iPad Air.

Een leuke toets aan de achterzijde van de Tab S zijn de twee indrukbare ‘knopjes’. Deze dienen om eventueel een beschermende case aan het toestel vast te maken. Samsung leverde er voor ons een mee en dit systeem werkte perfect, al moet je wel nogal hard gaan duwen alvorens de hoes in de tablet vastklikt. Eens vastgemaakt is het wel een stevig systeem, waarbij je gerust gewoon de case mag vasthouden zonder dat de tablet er uit gaat vallen.

Het design van deze tablet revolutionair noemen, is echter een stap te ver. De tablet is mooi en voelt stevig en kwalitatief aan, maar daar blijft het ook bij. Samsung blijft grotendeels vasthouden aan het gekende concept, en daar is helemaal niets mis mee, maar echt een statement maken doet de Tab S niet.
 

SCHERM

Waarmee het dat wel doet, is met het scherm. Het display is een Super AMOLED-scherm met resolutie van 2560 x 1600 pixels en is in één woord schitterend. Het gebruik van een Super AMOLED-scherm is op zich niets nieuws, maar bij een tablet is het dat wel. Het is niet de eerste keer dat Samsung dit type scherm in een tablet inbouwt (dat was de Galaxy Tab 7.7), maar wel de eerste keer dat de Koreanen dit aan een betaalbare prijs kunnen doen.

Het is moeilijk omschrijven hoe goed het scherm wel is, daarvoor moet je het eigenlijk met je eigen ogen kunnen aanschouwen. Kort gezegd: de kleuren zijn levendig, de scherpte is ongelooflijk en het contrast is ongezien voor een tablet. Samsung claimt een contrastratio van 100 000:1 te bieden en die waarde lijkt niet uit de lucht gegrepen. Vooral bij het bekijken van foto’s en filmpjes toont het scherm zijn grote kwaliteit.

Het toestel komt bovendien met een ingebouwde RGB-sensor die de kleurenbalans zal aanpassen aan je omgeving, waardoor het toestel zich naadloos aanpast om de best mogelijke visuals te bieden.
 

RADARWERK

De Galaxy Tab S herbergt ook onder de motorkap alles wat je bij een high-end tablet mag verwachten. Een Exynos 5 octa-core processor van 1,9 GHz + 1,3 GHz, gekoppeld aan 3 GB RAM-geheugen zegt genoeg: dit is een bijzonder krachtig beestje. Multitasken is dan ook kinderspel voor de Tab S en Samsung zet dit nog eens extra in de verf met de mogelijkheid om via een multi window-optie meerdere schermen naast elkaar te openen. Deze functie werkt probleemloos en kan handig zijn als je bijvoorbeeld bepaalde zoekacties wilt koppelen aan een tweede scherm. Let wel: deze functie kan je enkel bij de ‘native’ apps en enkele applicaties van derden, zoals bijvoorbeeld Facebook, gebruiken.

Het 16- of 32 GB-geheugen kan je verder gaan uitbreiden met microSD-kaartjes tot 128 GB. Als besturingssysteem vind je uiteraard Android 4.4 (KitKat) terug met daarover Samsungs eigen TouchWiz-schil.

Aan de achterzijde van het toestel vind je een 8 megapixelcamera, vooraan zit een 2.1 megapixelschieter. Foto’s nemen met een tablet is altijd wel een beetje vreemd, dus je kan je gerust vragen stellen bij het belang van deze camera’s, maar je kan er best leuke plaatjes mee vastleggen. Onze tip? Blijf bij je smartphone of digitale camera als je foto’s wil nemen.

Waar de Tab S dan wel weer mee overtuigt, is de batterij. Gebruik je de tablet als een gemiddelde gebruiker, dan zal je zonder problemen verschillende dagen met één oplaadbeurt kunnen. Voor een bovengemiddelde gebruiker is één à twee dagen zeker niet overdreven, terwijl zelfs intensieve gebruikers zeker een hele dag uit een volle accu moeten halen. De batterij is dus zeker een van de sterke punten van de Tab S.
 

CONNECTIVITEIT

Zoals eerder gezegd heeft de Galaxy Tab S een microSD-slot aan boord en uiteraard zijn ook the usual suspects zoals een microUSB-ingang en Bluetooth voorzien. Leuk extraatje is de ondersteuning voor infrarood, waardoor je het toestel kan gebruiken om bijvoorbeeld je televisie te bedienen.

Heb je ook een van de nieuwere Samsung-smartphones in huis, dan kan je met SideSync je jouw telefoon linken met de Tab S en zo inkomende gesprekken, tekstberichten en gegevens overzetten naar je tablet. Hiervoor heb je wel een Samsung Galaxy S5, S4 of Note 3 nodig. Een leuke optie, maar ook niet meer dan dat.
 

CONCLUSIE

Wat Samsung zelf de sterke punten van de Galaxy Tab S noemt, zijn dat ook. Het design is knap, maar weliswaar niet revolutionair. Het toestel is wel heel dun en licht en ligt daardoor heel goed in de hand. De kracht die onder de behuizing schuilt is in één woord overweldigend en dus kunnen ook professionals of echte multitaskers zonder problemen aan de slag met het apparaat.

Samen met de straffe batterij en, vooral, het schitterende scherm heeft Samsung met de Tab S een echte toptablet in handen die zo de concurrentie kan aangaan met de iPad Air en Sony’s Xperia Tablet Z2. De Galaxy Tab S komt met een 8,4 of 10,5 inch schermdiagonaal en kost tussen de 399 en 549 euro, afhankelijk van welk model je kiest.

INFO EN PRIJZEN

Galaxy Tab S 10,5" Titanium Silver
Galaxy Tab S 10,5" White
Galaxy Tab S 8,4" Titanium Silver
Galaxy Tab S 8,4" White

Samsung GALAXY Tab S - Official Introduction



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify