02Dec2013

PRIMEUR: Sony QX lenscamera systeem



Review Sony DSC-QX10: een camera voor je smartphone


De compactcamera wordt steeds meer vervangen door de smartphone, maar de kwaliteit van die laatste is voorlopig nog niet op hetzelfde niveau en ook het ontbreken van een goede zoomfunctie is een gemis. Sony heeft hiervoor een creatieve oplossing gevonden.

De DSC-QX10 heeft op het eerste gezicht wat weg van een verwisselbare lens. Je zou zo de achterdop willen verwijderen om hem op een camera te schroeven. Maar schijn bedriegt: het toestel bevat niet alleen een lens, maar ook een 18 megapixel beeldsensor en een beeldprocessor die de informatie van de sensor omzet naar een digitale foto. Het belangrijkste verschil met een normale camera is dat het geen scherm heeft.

Het is immers de bedoeling dat je hem koppelt met een smartphone, en het smartphonescherm gebruikt om te fotograferen en te filmen. Dat koppelen gebeurt fysiek en digitaal. Voor de fysieke link zorgt de meegeleverde houder waarin je de cameramodule vastschroeft. Aan de achterzijde zitten twee uitklapbare klemmetjes waarmee je de houder aan een smartphone hangt. De houder past volgens Sony op smartphones van 54 tot 75 mm breed en maximaal 13 mm dik. Maar de QX10 kan je ook alvast probleemloos bevestigen op verschillende toestellen, zoals een Sony Xperia Z1, een Nexus 4, een iPhone 5 en zelfs de Galaxy Note 3.


Draadloos koppelen
Voor de digitale koppeling zorgt de ingebouwde WiFi in de cameramodule. Via de WiFi-instelling van je smartphone kies je dat netwerk om de camera met de smartphone te laten communiceren. Ondersteunt je smartphone NFC (near field communication), dan volstaat het om tegen de camera te tikken om een WiFi-verbinding op te zetten.
Als alles eenmaal gekoppeld is, kan je de camera bedienen via de app Sony PlayMemories Mobile voor Android of iOS. Op het scherm zie je het livebeeld door de cameralens. Door op het scherm te tikken, kies je een scherpstelpunt, en als je op de ontspanknop op het scherm tikt, maak je een foto of start je een video-opname. Via de zoomknoppen kan je de optische zoom activeren om in- of uit te zoomen.
Sony heeft er goed aan gedaan om de smartphone en lens gescheiden te houden

Discreet fotograferen
Dankzij de WiFi-verbinding hoeft de QX10 dus niet op de smartphone te blijven zitten. Zolang de verbinding intact blijft, kan je de camera in je hand houden of ergens neerzetten en van op afstand bedienen. Omdat je op het smartphonescherm een live preview krijgt, kan je perfecte selfies maken. Ook voor discrete straatfotografie opent de QX10 perspectieven. Je kan jezelf voordoen als de zoveelste smartphoneverslaafde die constant zijn mails of zijn Facebook-pagina loopt te checken, terwijl je in feite op je smartphonescherm ziet wat de camera in je andere hand registreert.

De QX10 maakt foto’s met 18 miljoen pixels, met een bestandsgrootte rond de 6 megabyte. Gelukkig worden die verkleind naar 2 miljoen pixels voor ze naar je smartphone gestuurd worden. De originele bestanden staan op een micro SD-geheugenkaartje in de QX10 en kunnen desgewenst naar je smartphone gekopieerd worden.

Zo kan je de QX10 op de grond plaatsen en mussen lokken met wat kruimeltjes. Via de app kan je scherpstellen en afdrukken.



Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de QX10 staat op het niveau van een compactcamera met dezelfde sensor en lens. Het dynamisch bereik wordt door de beeldprocessor ‘geoptimaliseerd’, wat wil zeggen dat schaduwpartijen opgehelderd worden.


Conclusie
De QX10 is een verfrissend innovatief concept. Hij is in de eerste plaats bedoeld voor verstokte smartphonegebruikers die af en toe een camera met een behoorlijke optische zoom nodig hebben, en daarvoor geen volwaardige compactcamera wensen mee te nemen. Een pluspunt is de mogelijkheid om de camera van op afstand te bedienen, wat de deur opent voor creatieve foto’s.
 
Accessoires

Lens-style camera DSC-QX100/QX10 - go smarter.



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify