24Sep2014

Samsung UE55HU8500 Curved UHD TV reviewSamsung

Sinds de oprichting van het bedrijf in 1938 streeft Samsung naar innovatie en duurzaamheid. De dag van vandaag maakt het bedrijf deel uit van het Zuid-Koreaans conglomeraat: Samsung Group.

Samsung is één van die elektronicagiganten waar je zowel voor de inrichting van je keuken als van je computer- en tv-kamer terecht kan. In zowat al die niche-markten zet Samsung zich op de markt met totaalinnovatie en integratie. Daarmee wilt het merk ervoor zorgen dat het gebruiksgemak naar een absoluut topniveau getild wordt door zo goed als alles te kunnen combineren en onderling te kunnen bedienen. Bekijk maar eens de Galaxy S5 Smartphone met bijhorende Samsung Gear 2. Je kan het je zo gek niet bedenken of de ingenieurs van het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn er al mee bezig geweest om het ons, de consument nog makkelijker te maken. Wij focussen ons voor deze review op de ‘niche’ van de televisietoestellen. Samsung liet ons de laatste jaren al een pak leuke dingen zien, waaronder de integratie van voice- en motioncontrol in haar toestellen. Al moeten we ook onmiddellijk toevoegen dat dat leuke add-ins zijn maar niet meteen de meest nuttige en meest gebruikte.

Als je echter nu het topsegment van Samsung’s televisietoestellen gaat kijken dan zie je dat er effectief keihard aan gewerkt wordt om de consument op zijn wenken te kunnen bedienen. Ook uit de review van de UE55HU8500 zal blijken waarom dit merk nog steeds toonaangevend is in zoveel verschillende nichemarkten maar specifiek in de markt van televisietoestellen.
 

Samsung UE55HU8500

De laatste paar jaren zagen we op verschillende beurzen meerdere merken op de proppen komen met licht gebogen schermen. We kennen dat ondertussen allemaal al wel van in de modernere cinemazalen. Zeker als je 3D-films gaat bekijken op dergelijk groot formaat en lekker dicht tegen het canvas duikt, werkt dit zeker extra dynamiek op. Samsung voegde de zogenaamde ‘Curved’ vorm nu toe in een reeks van top UHD-schermen onder het mom van de 8500 en 8000 Curved serie. Wij gaan specifiek aan de slag met het kleinste model uit de duurste serie: namelijk de UE55HU8500.

Eerste serieus goede kanttekening bij dit toestel, Samsung plaatst scherm en connectiemogelijkheden in twee verschillende behuizingen, los van elkaar.

Hiermee breiden ze hun Evolution kit nog verder uit door het volledige aansluitingenpaneel los verwisselbaar te maken. Je hebt dan steeds de mogelijkheid om met een nieuwe zogenaamde One Connect Box je prachtige gebogen Samsung scherm te updaten naar nieuwe standaarden van connectiemogelijkheden. Op dit moment zijn er natuurlijk nog geen nieuwe kit’s beschikbaar voor deze serie waardoor we je nog geen richtprijs kunnen vertellen. Laten we alvast duidelijk maken dat die prijs allesbehalve in de buurt zal komen van de kostprijs van het pareltje genaamd UE55HU8500 (what’s in a name zeggen we dan…), want dat is (op 1/10/2014) 2.999 euro. (Huidige One Connect box kost 399euro, dewelke compatibel is voor 2013 line-up)De nieuwe One Connect heeft een kleine ventilator gekregen om voorgaande problemen met overdreven hitte te voorkomen.

Het toestel heeft dus een schermdiagonaal van 55 inch waarop de UHD resolutie van 3840 bij 2160 pixels op weergegeven wordt. Het design is slick maar mooi, een chroom lijst rondom het scherm geeft een lichte extra toets. Het toestel is ook wel wat millimeters bijgekomen tegenover voorgaande edge-light LED LCD toestellen van de fabrikant. Maar gezien de gebogen vorm kunnen we daar wel inkomen. Laten we hopen dat dit ook nog eens extra uniformiteit in de led belichting steekt dan is het helemaal vergeten.

Kwestie connectiemogelijkheid heb je op dit scherm niet tekort. Je krijgt zelfs 4 HDMI 2.0 aansluitingen waardoor je voorzien bent op de snelheid van UHD content. Daarnaast heb je 3 USB inputs, 1 component ingang, een composiet ingang, ethernetaansluiting, een digitale optische audio-output, een CI slot, Scart slot via adapter, ingebouwde draadloze LAN, HDMI ARC,… Zeker genoeg aansluitingsmogelijkheden dus! Natuurlijk is ook deze Samsung aangepast aan de HDCP 2.2 beveiliging waardoor je de 4K UHD content met deze protectie probleemloos kan bekijken op het toestel. Daarnaast werd ook de nieuwe HEVC codec geïntegreerd. Dankzij die toevoeging kan je dat de H.265 compressie probleemloos weergegeven wordt.

De UE55HU8500 heeft naast UHD resolutie en UHD upscaling natuurlijk ook 3D functionaliteit. Daarnaast heb je toegang tot een uitgebreide Smart-TV interface die er niet alleen net uitziet maar ook nog eens vlot en functioneel is, in tegenstelling tot eerder geteste versies van andere merken. We vinden hieruit vooral de mogelijkheid om via Netflix naar native-4K beelden te kunnen kijken wel een super extra’tje voor een UHD scherm als dit. Of via de AB app een gemist concert van de AB zaal streamen? Een inklapbare camera on top kan je gebruiken voor chatmogelijkheden maar ook voor de motion controlled bediening van het toestel. Belachelijk veel functies krijg je tegenwoordig geleverd in een doos maar oh zoveel daarvan maken het je gebruikstechnisch een stuk eenvoudiger. Dat ook voor de extra smart-remote die je eenvoudiger door de Smart-functies zal laten navigeren dan de standaard Samsung remote.
 

In the field

Laten we van in the field eerder op het TV-meubel maken, jullie snappen allemaal wel dat we er serieus mee aan de slag gegaan zijn. Het door ons geteste model is de kleinste uit de 8500 serie. Daarmee ook meteen diegene die je de minste extra dynamiek zal leveren met haar gebogen scherm. Op een formaat als deze moet je er behoorlijk kort op zitten om de extra dynamiek te merken. Zo lagen we een paar uurtjes op amper 1,75 meter van het scherm met de 3D-brilletjes op naar Pompeii te kijken. In die setup merk je wel degelijk extra dynamiek en verhoogde beleving van de 3D-weergave. Ga je echter op standaard woonkamer-afstand zitten, gemiddeld 3,5 meter dan zal je extra dynamische beeldweergave verwaarloosbaar zijn. (De curve met radius van 4,2m zorgt ervoor dat we op een afstand van 3 à 4 meter het scherm als groter percipiëren en meer deel uitmaken van de actie, net zoals in de bioscoop)

Maar dat neemt niet weg dat we onmiddellijk mogen zeggen dat dit toch wel het beste UHD-paneel uit de handen van Samsung is tot nu toe. Weinig LED LCD panelen is het gegeven om zo scherp de beweging in UHD neer te zetten. En we gaan dat ook meteen mogen wegschrijven aan haar enorm goede ‘Black Frame Insertion’ waardoor je de zo typerende LCD motion blur een pak terugdringt.

De Evolution kit met Connect One Box geeft je ruimschoots de mogelijkheid om zowat alles te connecteren wat je maar zou willen en dat ook in de toekomst wanneer er vervangingsopties beschikbaar worden. Ten opzichte van de voorgaande versie moest Samsung een klein ventilatortje toevoegen om extreme hitte in de box tegen te gaan. We weten jammer genoeg allemaal dat een ventilatortje niet alleen afkoeling met zich meebrengt, ook geluid hoort daarbij. Dat geluid is niet hoorbaar bij standaard geluidsniveau van televisiekijken en stoort daardoor ook niet. Het is wel belangrijk dat je daarmee rekening houdt bij het plaatsten van de box.

Samsung haar upscaling van standard definition en high definition naar UHD werd nogmaals verbeterd in dit nieuwe toestel en blijft daarmee de absolute top die op dit moment op de markt verkrijgbaar is. De overzetting van Blu-ray input is niet zo moeilijk als die van SD-beelden naar UHD maar beiden gebeuren echt absoluut voortreffelijk en maken daardoor ook oudere opnames en SD-zenders echt wel te genieten op dit paneel. De scherpte van omgezette HD-beelden is echt enorm goed, zonder nutteloos toegevoegde ruis of dubbele randen.

Kijken we dan naar native 4K beelden uit een camera of gewoon vanuit de streaming van Netflix dan pas komt de echte waarde van de Samsung naar boven. UHD is en blijft adembenemend om naar te kijken en dat wordt alleen maar versterkt dankzij de sublieme en vooral juiste kleurweergave van Samsung. Je hebt meer dan voldoende finetuningsmogelijkheden in de menu’s maar het puike zwart en de goede verdeling van het ‘achtergrondlicht’ zorgen ervoor dat je dynamieke kleurweergave een schitterende extra is voor de scherpte en detaillering van dit UHD paneel. Dankzij de HDMI 2.0 integratie is er eindelijk een vlotte en goede connectiemogelijkheid om de gigantische bitrates van UHD content op hogere framerates te verwerken en dat is iets dat we zeker naar de toekomst toe enorm gaan appreciëren.

3D-weergave is voor deze Samsung geen moeite en dat wordt extra versterkt wanneer je binnen de kijkdriehoek van de beelschermradius zit. Op dat moment krijg je extra dynamiek dankzij de kromming van het beeldscherm. 
 

Conclusie

Samsung zet een dijk van een beeldweergave neer met de UE55HU8500. Zowel kleurweergave als upscaling naar en weergave van UHD zijn absoluut subliem en zullen je optische beleving naar ongekend niveau tillen. Zoals we ondertussen gewoon zijn van de ‘platte’ scherm van tegenwoordig moet je weinig verwachten van de geluidsweergave van deze toestellen, het geluidsbeeld is op elkaar geduwd en geeft haast geen doorkijk noch een noemenswaardig laag. Als je echter 2.999 euro (prijs 1/10/2014) veil hebt voor een televisietoestel kan er hopelijk ook nog wat vanaf voor een goede soundbar of een surround systeem. Om echt optimaal te kunnen genieten van de extra dynamiek van een gebogen scherm raden we je wel een van de twee grotere versies uit deze 8500L familie van Samsung aan, de 55 inch versie uit deze test is iets te klein daarvoor. Laat dat vooral niet wegnemen dat Samsung met deze serie de weergavemogelijkheden van LED LCD panelen naar het beste niveau van de markt tilt. De Evolution Kit mogelijkheid met Connect Box maakt dit toestel dan ook nog eens klaar voor de toekomst, wat houdt je nog tegen om het beste paneel van de huidige markt binnen te halen?

bron: http://www.audiovideo2day.com/samsung-ue55hu8500-curved-uhd-tv-review/

Samsung UE55HU8500 Curved UHD TVTags: televisie -