09Dec2014

Primeur: Sony S90 4K Ultra HD-tv



Wij gingen aan de slag met het 65 inch model, de KD-65S9005. Er is ook een 75" uitvoering, de KD-79S9005

Gebogen schermen zijn bijzonder ‘hot’ in de televisiewereld. Niet dat plots iedereen een ‘curved’ tv in huis gaat hangen, maar fabrikanten spelen en experimenteren met het idee om het bioscoopgevoel naar de woonkamer te brengen.

Ook Sony brengt met de S90 voor het eerst een gebogen scherm naar onze contreien en zoals je mag verwachten koppelt het dat meteen ook aan een Ultra HD-scherm. Toch bewandelt Sony hierin een eigen pad en doet het het toch iets anders dan de concurrenten uit Korea.

DESIGN

Wat uiteraard meteen opvalt, is de curve die in het scherm zit. Maar wie al eens eerder een televisie met gebogen scherm van dichtbij bekeken heeft, zal meteen opmerken dat dit Sony-scherm een veel kleinere buiging heeft dan toestellen van andere merken. Hier zit uiteraard een theorie achter, die opgesteld werd door een Japanse universiteit en die stelt dat de straal van de curve (dus eigenlijk als je de hele curve zou doortrekken tot een volledige cirkel) een bepaalde lengte moet hebben om vervorming van het beeld te voorkomen.



Met de precieze details en theoretische achterbouw gaan we je hier niet vervelen, maar dat die straal groter is dan bijvoorbeeld bij de HU8500 van Samsung die we eerder testten, is logisch. Doordat de buiging in het scherm bij deze Sony-tv een pak kleiner is, wordt de denkbeeldige cirkel die de curve maakt, en dus ook de straal van die cirkel, groter. Of dit nu een al dan niet positief effect heeft op de beeld- en kijkkwaliteit, bespreken we even verder.

Sony heeft zo de goede gewoonte om zijn producten met hoogwaardige materialen af te werken en dat is bij de S90 niet anders. Van het stevige kader en de mooi afgeronde speakers aan de zijkanten tot de subtiele lichteffecten: dit toestel ziet er gewoon heel goed uit. De enige puntjes van kritiek die we kunnen geven, zijn de ietwat knullig uitziende steunvoetjes die aan de zijkanten van het toestel komen. Maar wie zijn of haar televisie aan de muur bevestigt, hoef hier uiteraard geen rekening mee te houden. Alles opgeteld zijn we heel enthousiast over het design en de afwerking van de televisie.



Nog één klein detail: ook de standaardafstandsbediening kreeg een kleine curve mee en is dus helemaal in lijn met je televisie.

BEELDKWALITEIT

Maar hoe zit het met de beeldkwaliteit? We hadden het al over de kleinere curve van deze S90, maar heeft dit nu ook daadwerkelijk een effect op het beeld?

In één woord: absoluut. De kleinere curve betekent minder beeldvervorming, minder storende lichtinval, bredere kijkhoeken en ook een mooier, strakker geheel met de rest van je interieur. De buiging is toch nog groot genoeg om er een positief effect van te ondervinden, maar dat merk je eigenlijk pas als je er echt op gaat letten. En dat mag je zeker zien als een positieve opmerking: het beeld voelt gewoon heel natuurlijk aan. Storen doet de curve al zeker niet, integendeel: het zorgt voor een aangename kijkervaring. Wij deden toch eens de test en plaatsten de S90 naast een (toegegeven, 50 inch en dus iets kleinere) ‘platte’ televisie en deden een vergelijkende kijktest en op zulke momenten merk je de curve echt wel. Subtiel genoeg om niet vervelend te zijn, maar zichtbaar genoeg om op kijkervaring een verschil te maken: met de curve van de S90 lijkt Sony de gulden middenweg te hebben gevonden.

Los daarvan is het uiteraard ook belangrijk de beeldkwaliteit op zich onder de loep te nemen. Ook hierover kunnen we enkel maar positief zijn. Sony rustte de S90 uit met de 4K X-reality Pro-techniek, X-tended Dynamic Range en een TRILUMINOS-display. Zowel scherpte als kleurweergave zijn hierdoor heel sterk, zelfs met de instellingen uit de doos.

Ga je een beetje aan het spelen met de instellingen, dan zal je meteen opmerken dat je beeld er beter gaat uitzien als je komaf maakt met enkele ruisonderdrukkingsystemen. Sony is best wel gul geweest op dit vlak en biedt verschillende instellingen om ruisonderdrukking te verkleinen of net te vergroten. Wij vonden het beeld op z’n best als we enkel bewegingsruis ingeschakeld lieten. Bij elk van deze instellingen kan je trouwens ook gaan kiezen tussen volledig uitgeschakeld, enigszins actief of volledig actief. Hetzelfde geldt voor de settings voor extra vloeiende beelden en ruis rond de randen. Wil je een volledig persoonlijk resultaat, kan je echt tientallen minuten aan het werk met tweaken om uit te zoeken wat voor jou het beste beeld oplevert, maar we durven zeggen dat de standaardinstellingen meer dan oké zijn voor de meeste consumenten en een heel degelijke kwaliteit op je scherm toveren.

De S90 is uiteraard een led-tv, maar kan toch ook overtuigen op gebied van zwartwaarden en contrast. Wij deden de test met onder meer Total Recall (2012), een futuristische film met veel donkere beelden en actiescènes en waren best onder de indruk van wat Sony op het scherm wist te brengen. Toegegeven, naast een moderne plasmatelevisie (die 50-incher van zonet) zie je wel nog steeds een verschil qua zwartwaarden, maar dat neemt niet weg dat die ook op de S90 heel knap zijn. Bij snel bewegende beelden meenden we bij momenten wel nog wat bewegingsruis op te merken, en dit bij verschillende instellingen.

Maar of je nu naar een gewone Blu-ray kijkt, of er Ultra HD-beeld bijhaalt (via Video Unlimited 4K of bepaalde Netflix-content): je krijgt een heel mooi beeld voorgeschoteld. Ongelooflijke scherpte, mooie zwartwaarden en contrast, vloeiende bewegingen, breed kleurenpalet: de S90 heeft het allemaal in huis. Om het met een statement extra te benadrukken: dit is het beste wat Sony ons al voorgeschoteld heeft, en misschien wel het beste beeld dat onze redactie ooit getest heeft.

GELUID

Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar Sony besteedt de laatste tijd opnieuw veel aandacht aan de geluidskwaliteit van zijn televisies. Onlangs kwam het met het Wedge-design, waardoor stevigere luidsprekers ingebouwd konden worden en het geluid een serieuze boost kreeg. De S90 is niet uitgerust met het Wedge-design en kreeg zelfs geen Magnetic Fluid-speakers mee, dus op voorhand stonden we een beetje sceptisch tegenover wat we te horen zouden krijgen.



Onterecht, zo bleek. Het geluid van de S90 is zowel voor gesproken tekst, muziek als omgevingsgeluiden meer dan degelijk. Oké, dit zijn duidelijk geen Magnetic Fluid-luidsprekers en de bas weerklinkt ook niet even diep en krachtig, maar toch wist Sony ons te overtuigen. In plaats van de Magnetic Fluid-techniek komt Sony met iets nieuws op de proppen: de Multi-Angle Live Speakers. Die zorgen voor een opvallend knappe 4.2-kanaals surround sound. Vooral bij films en sportwedstrijden komt dit effect heel goed tot zijn recht. Sony verkreeg dit effect door de speakers aan de zijkanten van het scherm in tweeën op te splitsen: de onderste helft dient als front facing speakers, terwijl de bovenste helft schuin naar achteren gericht staat om de surround te bekomen. Bovendien wordt het multikanaals geluid van bijvoorbeeld een Blu-ray in zijn totaliteit bewerkt om uit de speakers van de S90 te komen. Dat wil zeggen dat er geen downgrading naar stereo gebeurt en het geluid dus zijn kwaliteit behoudt.

Je moet het eigenlijk zelf horen om het effect van deze techniek in te kunnen schatten, maar wij waren best wel overtuigd. Al zal je wel rekening moeten houden met een iets minder diep basgeluid, maar dit kan je oplossen door een subwoofer aan te sluiten. Sony lanceerde trouwens speciaal voor deze televisie een zwarte versie van de BR100-subwoofer.

CONNECTIVITEIT

De S90 biedt vier HDMI-ingangen, waarvan één met ARC-ondersteuning en ook MHL is voorzien. Ook drie USB-poorten zijn aanwezig, net als een SCART-ingang, ethernetaansluiting en alle andere audio-, composiet- en componentpoorten die je op een televisie van dit kaliber mag verwachten.

Al deze poorten zitten aan de achterzijde van de televisie en zijn neer- of zijwaarts gericht. Door de curve is het soms wel een beetje vervelend om gemakkelijk alle poorten te kunnen bereiken, dus als je televisie op een kast staat zal je die waarschijnlijk even moeten verschuiven als je een nieuwe bron wilt aansluiten. Op dat vlak had Samsung met zijn Evolution Kit, waarbij alle ingangen op een aparte settopbox zitten, toch wel een voordeel.

Verder krijg je in dit pakket meteen alles wat je mag verwachten van Sony: een heleboel vooraf geïnstalleerde Smart TV-apps, NFC, DLNA-connectiviteit en ondersteuning voor een heleboel video- en audio-bestanden.

GAMEN

Heel wat mensen hebben thuis een spelconsole staan, dus namen we ook de S90 eens onder handen met enkele games op Sony's PlayStation 3. Wij gingen onder meer aan de slag met de snelle actiegame God of War, waarbij een vloeiend beeld, lage responstijden en een hoog contrast belangrijk zijn om ten volle van het spel te kunnen genieten.

Op alle vlakken wist de S90 ons te boeien. Toegegeven, we hebben al televisies gezien die een snellere responstijd hebben, maar dramatisch is het allesbehalve. Je kan nog steeds je game spelen zonder dat je het gevoel hebt dat het beeld achterloopt op jouw toetsslagen. Puur op beeldkwaliteit en zwartwaarden wist de S90 wel zeer zeker te overtuigen en was ook gamen aangenaam.

SOCIAL VIEWING

Alles wordt social media-gericht, dus ook televisiekijken. Met Social Viewing kan je namelijk tijdens het tv-kijken een blik op je sociale media houden. Het lampje zal zelfs gaan oplichten wanneer er over jouw tv-programma getweet wordt.

Ook technieken als Picture in Picture en Picture naast Picture zijn mogelijk, waarbij je twee verschillende schermen tegelijk kan openen en bekijken. Deze functies zijn voor de meesten onder ons slechts gimmicks, maar wie wil, kan het dus gebruiken.

3D

Er wordt bij fabrikanten amper nog over 3D gesproken, en eigenlijk zouden we het zelf bijna vergeten, maar ook de S90 beschikt wel degelijk over een 3D-functie. Hoewel 3D in de thuisomgeving amper gebruikt wordt, testten we deze functie voor de volledigheid toch uit. Je krijgt meteen verschillende ‘soorten’ 3D voorgeschoteld. Sony maakt gebruikt van actieve 3D en het beeld dat je voorgeschoteld wordt, is eigenlijk best oké. De curve heeft een minimaal effect op het beeld, maar dit is eigenlijk verwaarloosbaar.

De 3D-functie mag dan wel een sneltoets op de afstandsbediening gekregen hebben, toch merk je anderzijds wel dat 3D (voor deze televisie althans) bijzaak is voor Sony. Het komt erbij omdat het kan, niet omdat het echt een meerwaarde biedt.

SONY ENTERTAINMENT NETWORK

Het SEN of Sony Entertainment Network groeit elk jaar en sinds kort kunnen we in België ook Netflix-programma’s bekijken, dus komt de S90 ook standaard met deze app geïnstalleerd. Heel leuk, want zo kan je als consument binnen afzienbare tijd op een gemakkelijke manier aan Ultra HD-beeldmateriaal geraken.

Verder krijg je van het SEN wat je mag verwachten: een heleboel apps en ook snelle toegang tot Music Unlimited en Video Unlimited. Je kan je favoriete applicaties toevoegen aan ‘Mijn apps’, waardoor je snel toegang tot deze programma’s krijgt.

ONE -FLICK-AFSTANDSBEDIENING

Aansluitend aan de standaardafstandsbediening, levert Sony ook de One-Flick-remote mee. Dat is een kleinere afstandsbediening met een aanraakvlak. Hoewel we tot nu toe altijd een beetje sceptisch waren over zulke types afstandsbedieningen, beviel de One-Flick-remote ons best wel. Het toestel ligt goed in de hand en is gemakkelijk bedienbaar. Het aanraakvlak reageert goed op onze commando’s, al is het in het begin wel een beetje zoeken naar de juiste precisie. Iets wat gaandeweg uiteraard wel verbetert.



Het grootste voordeel van de One-Flick-remote is echter de ingebouwde NFC-ondersteuning. Hiermee kan je foto’s of filmpjes snel naar je televisiescherm halen zonder uit de sofa te moeten komen. Een kleine tik met je smartphone, tablet, camcorder of fototoestel en je media wordt op het scherm getoond.

VOETBALMODUS

Het WK mag dan al een tijd achter ons liggen, toch is de voetbalmodus uiteraard nog relevant voor wie wekelijks de sportprogramma’s bekijkt en vooral voetbal op de voet volgt. Met één druk op de knop kan je naar deze modus omschakelen en worden je beeld en geluid aangepast: fellere kleuren en meer nadruk op de commentaarstem en geluiden uit het stadion.

Via diezelfde knop kan je echter ook kiezen om verschillende filmpjes te bekijken die met de geschiedenis van het WK voetbal te maken hebben. Een leuke bibliotheek waar voetballiefhebbers best wel plezier aan gaan hebben.

De voetbalmodus die fabrikanten inbouwen, wist ons op nog geen enkel toestel echt te overtuigen en dat is bij de S90 niet anders. Wij vinden de kleuren iets te fel en het geluid iets te scherp om echt van een succes te spreken. Het is leuk dat de fabrikanten hier aandacht aan besteden, maar wij schakelen toch iedere keer weer over naar onze eigen instellingen. Een gimmick waar op zich niets mis mee is, maar meer is de voetbalmodus ook niet. Onze tip? Laat je beeld- en geluidsinstellingen gewoon op jouw favoriete modus staan bij het bekijken van een sportwedstrijd.

CONCLUSIE

Je kan gerust zeggen dat de S90 een stevige indruk bij ons achterliet. De televisie ziet er heel goed uit, biedt een sublieme beeldkwaliteit en ook het geluid zit meer dan oké. Het ontbreken van Magnetic Fluid Speakers is jammer, maar kan je oplossen door middel van subwoofer, soundbar of luidsprekerset op het toestel aan te sluiten. De gecreëerde surround is wel heel knap en een pluspunt dat de meeste andere televisies niet hebben.

De televisiereeksen van Sony kenden de afgelopen jaren een opvallende kwaliteitsverbetering en met de S90 lijkt de fabrikant opnieuw in de roos te schieten. De S90 is dan ook de beste televisie die onze redactie ooit aan een test heeft onderworpen. Dat mag ook wel, want de S90 maakt je meteen 3999 euro lichter. Niet goedkoop, maar met deze tv zit je wel meteen voor heel wat jaren gebeiteld.

Wij gingen aan de slag met het 65 inch model, de KD-65S9005. Er is ook een 75" uitvoering, de KD-79S9005

Sony KD-65S9005B unboxing and review - Sony's 4K Ultra HD curved 2014 TV



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify