20Okt2016

Primeur: ZD9-serie, de mooiste Sony TV ooit!Eerder dit jaar toonde Sony op de CES beurs een televisie met 'Backlight Master Drive' technologie, waarbij een direct led backlight met meer dan 1000 individueel dimbare zones werd gecombineerd met speciale aansturing die het mogelijk maakte om lokaal tot 4000 nits helderheid te produceren. Vandaag kondigt Sony aan dat het deze technologie daadwerkelijk op de markt gaat brengen in de nieuwe ZD9 serie 4K Ultra HD televisies. 
Over de (piek)helderheid van de Z-serie productiemodellen doet Sony geen uitspraken, maar naar verwachting zal deze lager liggen  dan de 4000 nits van de demomodellen die eerder dit jaar werden getoond, maar ruim boven 1000 nits. Daarmee is de piekhelderheid die de schermen kunnen genereren een factor tien hoger dan we van conventionele televisies gewend zijn. Behalve met de Backlight Master Drive technologie onderscheidt de ZD9 zich ook van Sony's huidige XD93 (review) en XD94 topmodellen door toepassing van een nieuwe '4K HDR Processor X1 Extreme' die naar eigen zeggen 40% meer rekenkracht biedt dan de normale 4K X1 uit de XD93 en XD94.
Samen met nieuwe technologieën die Sony 'Object-Based HDR Remaster, Dual Database Processing en Super Bit Mapping 4K HDR' noemt, moet dit zorgen voor verbeterde weergave en de mogelijkheid om niet-HDR beelden op realistische wijze om te zetten naar pseudo-HDR. Sony claimt dat de beeldverwerking intern met 14 bit precisie gebeurt, waardoor minder artefacten en banding zouden moeten ontstaan.
De nieuwe ZD9 komt beschikbaar in 65 (webshop) en 75 inch en zal vanaf augustus in Nederland te koop zijn met adviesprijzen van respectievelijk 5000 en 8000 euro.

Sony BRAVIA ZD9 4K HDR Android TVTags: televisie -