13Nov2013

Uitgelegd: HDMI ARC



Nu zowat iedereen over een HD-televisie beschikt en er ook Blu-ray spelers, gameconsoles en set-topboxen van digitale televisie zijn die HD-video ondersteunen, is HDMI niet meer uit onze woonkamer weg te denken.

De term ‘HDMI’ is echter niet zo eenduidig als velen denken. Er zijn verschillende standaarden en dus ook verschillende kabeltypes, maar de voorbije twee jaar kenden we ook een groeiende populariteit van HDMI Audio Return Channel ofte HDMI ARC.

Niet iedereen is vertrouwd met deze term en veel consumenten weten zelfs niet dat hun televisie of receiver deze functie ondersteunt. Dat komt grotendeels omdat de meeste fabrikanten niet zoveel aandacht schenken aan de functie. Eigenlijk onterecht, want HDMI ARC is best wel een handige manier om met minder kabels verschillende apparaten te verbinden.

Wat is HDMI ARC?
First things first: wat is HDMI ARC eigenlijk? Zoals eerder aangegeven staat ARC voor Audio Return Channel. Kort gezegd is het een functie die het mogelijk maakt audio waarvan de televisie de bron is via een aangesloten HDMI-kabel te versturen naar je home cinema set of receiver.

Deze informatie wordt via dezelfde HDMI-kabel verstuurd als de video-informatie die van je home cinema of receiver naar je tv verzonden wordt. Via HDMI ARC kan je dus je geluid (Audio) doen terugkeren (Return) in een tweede richting of kanaal (Channel) naar het apparaat waar je je video-informatie naartoe stuurt. Dit heeft als voordeel dat je via één HDMI-kabel alle geluidsbronnen op je televisie kan laten afspelen in plaats van een aparte audiokabel te moeten gebruiken.

Waarvoor dient HDMI ARC?
HDMI ARC werkt eigenlijk op twee manieren. Enerzijds kan de verbinding audio die de televisie zelf voortbrengt, zoals via de ingebouwde tuner of audio van Smart TV-applicaties, naar je receiver of home cinema set sturen en deze dus over je luidsprekers weergeven. Dit lijkt op dit moment misschien niet zo interessant in ons land, maar daar kan snel verandering in komen. Streamingdiensten die via een Smart TV-app werken, zoals Netflix, worden binnenkort in ons land verwacht. Om de audio op een gebruiksvriendelijke manier weer te geven, is HDMI ARC dus bijzonder handig.

Ook audio van externe bronnen, denk aan je gameconsole, Blu-ray speler en set-topbox van digitale televisie, kan via eenzelfde kabel verzonden worden.

Hoe gebruik ik HDMI ARC?
Tot niet zo heel lang geleden bestonden de meeste HDMI ARC-constructies uit bijvoorbeeld een set-topbox voor digitale televisie die via HDMI met je tv was verbonden, die op zijn beurt de audio doorgaf aan je receiver of home cinema set. Hierdoor had je dus nog steeds voor elk inputapparaat een aparte kabel naar je televisie nodig. Dit kwam vooral omdat home cinema sets, soundbars of receivers over niet genoeg HDMI-ingangen beschikten, zeker als je ook een Blu-ray speler of gameconsole wilt aansluiten. Deze manier werd echter niet door alle fabrikanten ondersteund of omschreven, wat betekent dat het altijd een kwestie van uitproberen was om na te gaan of het systeem werkte.

De meeste fabrikanten speelden hier echter op in door hun audiosystemen met meerdere HDMI-inputs uit te rusten. Nu kun je dus je set-topbox, gameconsole en Blu-ray speler elk apart via een HDMI-kabel op je soundbar, luidspekerset of home cinema-systeem aansluiten, die je op zijn beurt dan weer via een HDMI ARC-verbinding op je televisie aansluit. De audio van je bonnen zal dan door de luidsprekers of soundbar afgespeeld worden, terwijl de video naar je televisie gaat.

Het is dan ook altijd overzichtelijker en logischer om je receiver of home cinema set als centrale hub te gebruiken dan je televisie. Heeft je soundbar toch niet genoeg HDMI-ingangen, kan je beter al je apparaten rechtstreeks met je tv verbinden, en dan een HDMI ARC-kabel naar je soundbar leggen.

Wat zijn de voordelen van HDMI ARC?
HDMI ARC heeft als voordeel dat de optische audiokabel tussen je televisie en je home cinema set overbodig wordt. Dit lijkt misschien een eerder banaal voordeel, maar hoe minder kabels er tussen je verschillende apparaten getrokken worden, hoe overzichtelijker alles wordt en hoe gebruiksvriendelijker.

Met HDMI ARC zal je niet meer telkens de juiste bron moeten zoeken op je soundbar of home cinema set om het geluid af te spelen. Sluit je het ARC-systeem namelijk juist aan, zal de audio namelijk normaal gezien automatisch via je home cinema of soundbar afgespeeld worden.

Hoe haal ik HDMI ARC in huis?
Beschik je over een recente televisie, home cinema set, receiver of soundbar, dan is de kans groot dat je toestel al de HDMI ARC-techniek ondersteunt. Hoewel fabrikanten dit niet altijd in hun specificaties opsommen, staat het bijna altijd op het toestel zelf aangeduid welke HDMI-poort ARC ondersteunt.

Let op: zowel je televisie als je home cinema set, soundbar of receiver moeten HDMI ARC ondersteunen en met de desbetreffende HDMI-poorten met elkaar verbonden zijn, anders zal het systeem niet werken. Ook een HDMI-kabel van het type 1.4 of hoger is vereist.



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify