17Mei2016

De Emporia Smart, nu met €50 kortingEmporia Smart

De Emporia Smart heeft een 4,5 inch aanraakscherm en draait op een sterk gemodificeerde versie van Android. Het toestel ligt dan ook stevig in de hand, maar het is niet te groot en niet te zwaar. Emporia levert de smartphone met twee accessoires in de doos, die je naar wens kan gebruiken. Het eerste is een hoesje met daarop grote indrukbare toetsen. Die geven erg veel feedback en toveren de smartphone, wat functionaliteit betreft, om in een klassieke gsm. “Zo is het intypen van telefoonnummers eenvoudiger voor wie geen smartphone gewoon is”, aldus Emporia zelf. 

Handige pen

Wie de cover niet wil gebruiken, kan hem zonder problemen van het toestel weghalen. Wie wil, kan een houder voor het pennetje aan de zijkant van het toestel bevestigen, wie daar geen interesse in heeft, doet dat niet. De stylus is echter één van de grote pluspunten van deze smartphone. Hij is uitermate geschikt voor wat onzekerdere vingers. Met het pennetje is het ook mogelijk om kleine cijfers en letters goed aan te duiden en accuraat te typen. Bijvoorbeeld bij het sms’en. Het typen met de pen is duidelijk veel eenvoudiger dan het alternatief op een feature phone, waarbij je drie keer op een (relatief kleine) toets moet drukken om een bepaalde letter tevoorschijn te toveren.
Het instellingenmenu is, net als de rest van de Android-interface, helemaal omgezet naar een vereenvoudigde versie. Iconen zijn groot en duidelijk, zodat telefoneren, sms’en lezen en beantwoorden en door contacten bladeren eenvoudiger dan ooit is. De knoppen zijn veel groter dan op een klassiek toestel en het heldere, lichtere scherm zorgt ervoor dat alles beter leesbaar is.
 

Vooruitgang

De telefoon op stil zetten lukt via de instellingen en niet via de volumeknoppen aan de zijkant. Daarmee pas je tijdens het bellen het volume aan. Het idee hierachter is dat je de smartphone niet per ongeluk op stil kan zetten, maar in de praktijk is de volumeregeling, in vergelijking met de gebruiksvriendelijkheid van de rest van het toestel, beslist minder goed geregeld. 
Als vervanger van een ‘gewone’ gsm is de Emporia Smart dan ook op alle manieren een vooruitgang. Een helder en leesbaar scherm, grotere knoppen op een eenvoudige interface, een duidelijk toetsenbord, bijhorend pennetje voor nauwkeuriger typen: alle belangrijkste vakjes zijn aangevinkt.

Eenvoud troef

De Emporia Smart kan bovendien, net als een gewone smartphone, online. Daarbij verlaat je echter de op maat gemaakte omgeving van het toestel en kom je bij klassieke Android-apps terecht. De Emporia Androidschil blijft natuurlijk behouden, zo kan je te allen tijde eenvoudig terugkeren naar het hoofdscherm met een druk op de homeknop, maar de apps zelf zijn niet aangepast. Concreet wil dat vooral zeggen dat het lettertype erg klein is. Zodra je rondsurft op het net, of apps gebruikt, vallen de voordelen van de Emporia tegenover een gewone smartphone voor een groot deel weg. De enige oplossing hiervoor ligt niet bij Emporia, maar bij de makers van apps: grote, duidelijke versies van applicaties voor gebruikers met een verminderd zicht zouden welkom zijn. In eerste instantie zie ik de Emporia dan ook als de ideale gebruiksvriendelijke telefoon en pas in tweede instantie als een toestel gemaakt voor online surfen.
 

Noodknop

De Smartphone is verder uitgerust met een lampje dat snel toegankelijk is via een fysieke knop, alsook een camera. De kwaliteit daarvan is niet spectaculair, maar ze volstaat voor het vastleggen van herinneringen. Een derde functie zal je niet terugvinden op een klassieke Smartphone: de noodfunctie. Die is eenvoudig toegankelijk via een knop achteraan. Wordt de functie geactiveerd, dan belt de smartphone automatisch naar een lijst met telefoonnummers. Indien gewenst, kan er ook een locatie verzonden worden. Hoewel je de functie eenvoudig aanklikt via een knop achteraan, is het quasi onmogelijk om ze per ongeluk te activeren. Doe je dat toch, dan gaat er in eerste instantie een alarm af zodat je nog even de tijd hebt om het automatisch telefoneren te annuleren.
Bij de smartphone hoort een uitgebreide en duidelijke handleiding. De gebruiksaanwijzing en de startassistent zijn prima. Ze zijn erg goed leesbaar dankzij het grote lettertype, er staan kleurtjes waar nodig en de formulering van de tekst is helder.
 

Laadstation

De smartphone heeft een autonomie waar de meeste hedendaagse toestellen vandaag jaloers op kunnen zijn. Opladen doe je met een handig oplaadstation waar de Smart inklikt. Natuurlijk is het toestel ook compatibel met gewone micro usb-laders.
Het verdict is duidelijk: als telefoon gericht op senioren heeft de smartphone enkel voordelen tegenover de oude feature phone, zelfs wanneer je alleen wilt bellen en sms’en. Emporia levert in dat opzicht met de Smart een erg kwalitatief product af, dat dankzij de bijgeleverde maar toch optionele accessoires naar een groot publiek catert. Emporia kent zijn doelpubliek en lijkt aan alles gedacht te hebben.

Prijs

Het toestel kost €299. Tot eind juni 2016 is er een cash-back actie van €50.Bron: ZDnet - http://www.zdnet.be/review/176868/review-emporia-smart/
 

Emporia Smart Test (deutsch)Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify