10Jun2016

Primeur: Sony Alpha 6300



Nu had de A6000 al een redelijk snelle autofocus, maar in de twee jaar dat de camera bestaat, zaten de engineers van Sony uiteraard niet stil. Om de tracking van de autofocus te verbeteren, verhoogden ze het aantal fasedetectiepunten op de nieuwe chip naar een indrukwekkende 425 stuks! Die ook nog eens bijna het totale deel van de sensor beslaan. Voordeel daarvan is dat als je een sporter wilt volgen die dwars door je compositie vliegt, je onderwerp niet zoals bij veel reflexen buiten de randen van het scherpstelgebied belandt. De autofocus heeft verschillende instellingen, waarbij we bij snelbewegende onderwerpen de continu zone-autofocus en bij portretten de gezichtsdetectie goed vonden presteren. Kies bij elke situatie, autofocus of toch handmatig scherpstellen.

Body

Een tweede enorme verbetering is de heldere, grotere en veel scherpere elektronische oled-zoeker die met 120 bps refreshrate niet veel vertraging heeft. Zelfs als je met 11 of 8 bps schiet is het ook met deze EVF en de nieuwe beeldprocessor nog mogelijk om je onderwerp zonder al te veel vertraging te volgen. Al zal een ervaren sportfotograaf waarschijnlijk nu nog wel voor een compleet vertragingsloze optische zoeker gaan. De A6300 heeft naast de bestaande mechanische sluiter ook een elektronische variant gekregen, waardoor je als straatfotograaf fluisterstil kunt fotograferen. De body is stof- en spatwaterafstotend geworden, een duidelijke plus als je veel buiten en op reis fotografeert. Verder verschilt de A6300-body aan de buitenkant nauwelijks van de A6000. Jammer, want we missen bij deze duurdere variant een controlewiel aan de voorkant.

Video

Bewegend beeld heeft een enorme upgrade gekregen. Dankzij de nieuwe sensor en beeldprocessor kan de camera in 4K schieten - en Full HD in 1080p met 120 bps. Zonder het gevaar van oververhitting van de sensor waar de RX100IV wel eens last van had. De body kreeg een microfoonaansluiting, maar vreemd genoeg helaas dan weer geen hoofdtelefoonaansluiting. Je kunt video in verschillende contrastweergave schieten, waaronder twee s-logprofielen. Zo kun je in de nabewerking optimaal gebruikmaken van de contrastomvang van de sensor en het door jou gewenste contrast optimaliseren.

Indrukwekkend

Sony heeft een indrukwekkende opmars ingezet bij de verkoop van zowel de aps-c als fullframe body's. Wat Sony nog mist om echt compleet door te breken, is een grote reeks lichtsterke objectieven. Al werken ze daar wel aan met de introductie van een paar veelbelovende G-objectieven.
Aan deze meer dan uitstekende A6300 body zelf missen wij, als wij toch op wat slakken zout mogen leggen, eigenlijk alleen een hoofdtelefoonaansluiting voor optimale video-opnames, een controlewiel voorop en een touchscreen waardoor je heel gemakkelijk het door jou gewenste scherpstelpunt zou kunnen selecteren.

Pluspunten
compacte en lichte stof- en spatwaterdichte body
nieuwe sensor met 425 AF-fasedetectiepunten
mooie scherpe en heldere grote elektronische zoeker
beperkt kantelbare 3 inch display
mechanische en elektronische sluiter
4K film tot 25 bps (pal)/30 bps (ntsc)
1080p film tot 120 bps
s-log videoprofielen
snelle burstmode van 11 bps
snelle hybride af, 425 AF-punten
wifi en nfc-chip

Minpunten:
geen touchscreen
geen instelwiel voorop
geen aansluiting hoofdtelefoon
geen sensorbeeldstabilisatie

Specificaties
Model: Sony Alpha 6300
Prijs: 1249.- (body)
Sensor: 15,6x23,5 mm cmos-sensor, aps-c-formaat, 24 megapixel
Resolutie: 6000x4000, 4240x2832, 3008x2000
Videoresolutie: 3840x2160p, 30 bps, stereo
Lichtgevoeligheid: iso 100-25600 en automatisch
Burstrate: max. 11 bps met continu AF
Opnameformaat: raw, jpg (3 verschillende compressies), mp4, avchd
Geheugen: sd-slot
Soort lenzen: Sony E-vatting
Verlengingsfactor: 1,5x tov 35 mm
Scherpstellen: hybride contrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
Zoeker: elektronische zoeker, 2.360.000 pixels
LCD-monitor: beperkt kantelbaar 3 inch tft-scherm, 921.600 pixels
Gewicht/ Afmetingen body: 404 gram/12,0x6,6x4,8 cm

Bron: zoom.nl



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify