21Feb2019

Tips over kleurgebruik in foto'sCompositie

Het is niet onmogelijk om kleuren zonder voorbereiding effectief te gebruiken, maar als je van tevoren je aanpak plant, heb je meer controle. Volg de 'basisregels' van compositie en denk na over hoe kleuren het gewenste effect kunnen versterken.
Regel van derden
Bij deze techniek verdeel je de opname horizontaal en verticaal in drie delen. Zorg dat de personen, dieren of voorwerpen in het beeld op de kruispunten van de lijnen staan. Zo trekken ze de aandacht en ziet je foto er gebalanceerd uit. Deze techniek kan ook de tweedeling van een voorgrond en achtergrond benadrukken, zoals een helderblauwe lucht boven een felgroene heuvel.

Leidende lijnen

Gebruik kleur om leidende lijnen te benadrukken — natuurlijke lijnen in een foto die de focus leggen op een bepaald punt. Denk hierbij aan een grijze weg die een groen veld doorkruist. Ook kunnen paden het oog leiden naar een verdwijnpunt. Maar let op: als de lijnen je focuspunt nooit bereiken, kan de compositie 'gebroken' aanvoelen.

 

Vertel een verhaal

Wanneer je een foto bekijkt, volgen je ogen een bepaalde route over het beeld. Je kunt een interessant verhaal vertellen door gekleurde voorwerpen op strategische punten te plaatsen. Denk aan een nachtfoto met een gele lantaarnpaal aan de linkerkant, een rode auto aan de rechterkant en een wit hotel in de achtergrond. Kijkers staan steeds even stil bij de voorwerpen terwijl hun blik zich over de scène beweegt.

Kleurenwiel

Er is al veel geschreven over het kleurenwiel en over welke kleuren goed bij elkaar passen en waarom. Eenvoudig gezegd hebben 'complementaire' kleuren (zoals blauw en oranje) een sterker contrast. Om te voorkomen dat twee complementaire kleuren elkaar overweldigen, kun je veel van de ene en minder van de andere gebruiken.
Combineer 'analoge' kleuren om te variëren binnen één kleurenpalet, bijvoorbeeld met blauw- en groentinten. De meeste mensen vinden dat koele tinten een kalmerend effect hebben en warme tinten een krachtiger effect, maar speel er eens mee en ontdek het zelf!
 

Manieren om kleuren aan te passen

Polarisatiefilter

Als je camera werkt met een filter, kun je dit gebruiken om kleuren te laten 'knallen'. Het maakt de kleuren krachtiger door het gereflecteerde licht te beperken. Een polarisatiefilter goed gebruiken kan behoorlijk technisch worden, want dat hangt af van de positie van de zon en de datum en tijd. De filters hebben een sterker effect op zonnige dan op bewolkte dagen. Vergeet niet je belichting aan te passen, want met een filter komt er minder licht bij je camerasensor.
 

Witbalans

Als je camera witbalansinstellingen heeft, kun je deze afstemmen op je lichtbron en de kleur daarvan. De kleur van licht wordt 'kleurtemperatuur' genoemd en varieert van het oranje van een kaarsvlam tot het diepblauw van een strakke lucht. Je oog merkt het verschil niet, maar je camera wel. Op zoek naar een bijzonder effect? Experimenteer met de 'verkeerde' instellingen! Let wel: je kunt de witbalans naderhand niet rechttrekken voor JPEG's in Photoshop, maar dat gaat wel met RAW-bestanden.
Foto's bewerken
Zijn je kleuren te sterk? Gebruik de verzadigingsinstellingen in je fotobewerkingssoftware om ze te verzachten. Je kunt ook doffe kleuren helderder maken. Maar ga voorzichtig te werk, want je foto's zien er al snel onrealistisch of te gestileerd uit.

Bron: https://community.sony.be/t5/tutorials-faqs-camera-s-camcorders/tips-over-kleurgebruik-in-foto-s/ba-p/2532488?cid=DM51881&bid=859828801&src=eml&resp_id=16863431&ccid=2C6B55C35743E53A855181ECB11E78FCA1422683
 Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify