23Jun2022

PRIMEUR: Sony HT-A9 360° Spatial Dolby Atmos Home Theatre-systeem


HT-A9

Sony bracht een nieuw geluidssysteem uit, met de modelnaam HT-A9. Dit keer gaat het niet om een soundbar, maar om een set van vier losse cilinderboxen die het geluid van een soundbar doet verbleken. 
 

Draadloos

Het Sony HT-A9 systeem bestaat uit vier losse, grijze speakers in cilindervorm. Deze worden draadloos via een bijgeleverd basisstation aan elkaar gekoppeld. De vijf componenten moeten gewoon van stroom worden voorzien.  De koppeling tussen alle draadloze componenten vindt vrijwel geheel automatisch plaats.
 

Overal geluid

De Sony HT-A9 is een geluidssysteem dat gebruik maakt van de zogenaamde '360 graden spatial sound' techniek. Dit zien we terug in het binnenste van de boxen. Per cilinderbox zijn vier omhoog gerichte speakers aanwezig. Verder zitten er in de cilinder een soft-dome tweeter, een groot bereik woofer en twee microfoons. Vooral de vier opwaarts gerichte speakers zijn belangrijk voor het 360 graden geluid. Omdat het geluid via plafond en muren door de hele ruimte wordt gekaatst, ervaart de luisteraar het geluid overal om zich heen. Dit effect wordt versterkt doordat de techniek de vier fysieke speakers omvormt tot twaalf virtuele speakers.
 

Eigen keuze

Het grote voordeel van het Sony HT-A9 systeem is dat de gebruiker veel vrijheid heeft om zelf te bepalen waar de cilinderboxen worden geplaatst. Ze hoeven dus niet op een speciale plek om de televisie geïnstalleerd te worden. Ze moeten wel binnen een bepaald gebied bij elkaar worden gezet, omdat de onderlinge draadloze koppeling voor gebruik noodzakelijk is. Alles bij elkaar zorgen de cilinderboxen voor een virtuele 7.1.4-opstelling.
 

Subwoofer

De vier cilinderboxen zorgen voor een goed geluid. Je kan eventueel de lage tonen versterken met een optionele subwoofer. Sony biedt voor de HT-A9 twee modellen aan. Hiervoor krijg je dan wel een subliem geluid in de huiskamer. 
 

Aansluiten

Om het systeem te voorzien van geluid is een compact basisstation meegeleverd. Het gaat om een vrijwel vierkant kastje van 15 bij 15 centimeter, qua uiterlijk vergelijkbaar met de Apple TV mediaspeler. De koppeling met het thuisnetwerk vindt plaats via de netwerkaansluiting. Een televisie kan op het basisstation worden aangesloten via de HDMI-poorten. Bezitters van een premium Sony televisie, zoals de A90J, zullen merken dat het samenspel enkele voordelen met zich meebrengt. In dit geval kan de televisie binnen het geluidssysteem fungeren als centerspeaker. De bediening van de Sony HT-A9 gaat via de meegeleverde compacte afstandsbediening.
 

Connectiviteit

De Sony HT-A9 kan natuurlijk omgaan met alle belangrijke Dolby geluidsformaten, waaronder Dolby Atmos. Het bijbehorende geluid wordt geleverd in hoge kwaliteit. Verder speelt dit geluidssysteem alle gangbare muziekbestanden af, van MP3 tot FLAC. De Sony HT-A9 ondersteunt multiroom gebruik. Er zijn tevens - hoe kan het ook anders met dit geluidssysteem - enkele draadloze technieken die ondersteund worden: naast Wi-Fi en bluetooth zijn dat Chromecast en AirPlay 2.

Meer info: zie Sony-website
Prijs? 1.999€ Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify