07Mei2013

Sony Action Cam HDR-AS15: Actiecamera voor avonturiers



De bouw

Met de Action Cam HDR-AS15 begeeft ook Sony zich op dit terrein. Het Japanse merk pakt uit met een eigen design dat positief afsteekt tegen de ruwe kubusvorm van marktleider GoPro. De HDR-AS15 is lang en slank, en is daardoor makkelijk in de hand te houden. En met een gewicht van slechts 87 gram (inclusief batterij) vormt hij geen extra belasting.

Aan de voorzijde zitten de bolle lens en een stereomicrofoon. Opzij vind je twee menuknoppen (Prev en Next) en een vierkant statusschermpje. Achteraan is plaats voor een grote Start/Stop-knop en een opnamevergrendeling; het achterklepje onthult het batterij- en geheugenkaartcompartiment.

Je kunt Memory Stick Micro- of Micro SD-/SDHC-geheugenkaartjes gebruiken. Een klepje aan de onderzijde geeft toegang tot de USB-, HDMI- en microfoonaansluiting en tot een stroomingang; maar normaal gebruik je de USB-ingang om de battterij op te laden.


 

De bediening

Alle instellingen en opnamefuncties van de HDR-AS15 stel je in met de twee menuknoppen in combinatie met de Start/Stop-knop. Dat vergt nogal wat zoekwerk en toetsacrobatiek. Om bijvoorbeeld de videokwaliteit te regelen, moet je de camera inschakelen, het menu Setup kiezen, daarin het submenu Video, en daarin de gewenste instelling. Gelukkig staat de hele menustructuur uitgetekend in de handleiding.

Maar als alles eenmaal staat zoals het moet, is het kinderspel om een opname te starten en te stoppen: gewoon op de grote toets drukken. Een lichtje verraadt dat de opname loopt.

Filmen kan de HDR-AS15 in full HD (1080p), in HD-resolutie (720p), allebei met 30 frames per seconde (fps). In de 720p-resolutie kan je ook kiezen voor opnames van 60 of 120 fps, die vertraagd worden afgespeeld voor een 2x of 4x slowmotion-effect.

Wil je foto's in plaats van video, dan moet je de camera instellen op Interval. Hij maakt dan om de 5, 10, 30 of 60 seconden automatisch een foto van 2 megapixels. Het is niet mogelijk om een losse foto te schieten.

Via het menu kies je ook de beeldhoek die de camera vastlegt: 120 of 170 graden. Bij die laatste beeldhoek krijg je de typische bolvormige vertekening van een fisheye-lens.


 

De verpakking

Actioncamera's leiden een avontuurlijk leven, en een crashplan is geen overbodige luxe. Sony levert een waterdichte behuizing mee die tot 60 meter diep mag (we hebben die claim niet getest) en de camera ook beschermt bij valpartijen. Onder aan de behuizing zit een statiefaansluiting – de camera zelf kan je niet op een statief plaatsen.

In de doos vinden we zelfklevende voetjes waarmee je de camera in de behuizing op een helm of op een vlak oppervlak kan bevestigen. Een stuurbevestiging en helmband zijn apart aan te schaffen.

Door de compacte afmetingen kunnen we de HDR-AS15, in de beschermende behuizing, ook op ongewone plekken vasttapen, zoals aan de vork van een fiets of aan de onderkant van een skateboard.


 

Draadloos

De HDR-AS15 heeft een ingebouwde wifi-adapter aan boord. Je kan een verbinding maken met een Android-smartphone, iPhone of iPod Touch. Met de gratis Playmemories Mobile-app kan je dan van op afstand een live beeld bekijken, zodat je ziet of de camera goed geplaatst is.

Je kan ook een opname starten en stoppen, en instellingen aanpassen.

Wat goed werkt is de Send-functie. Daarmee haal je opnames van de camera naar je smartphone, waar je ze op het scherm kan bekijken. Met lange clips in full HD-resolutie duurt het echter een eeuwigheid voor ze overgezet zijn.


 

De kwaliteit

De opnames met de HDR-AS15 zien er goed uit, met aangename kleuren en voldoende scherpte. Door de kleine sensor en de groothoeklens is de scherptediepte enorm groot: eigenlijk is zowat het hele beeld in focus. Ook de vertraagde of supervertraagde opnames zien er haarscherp uit.

Het dynamisch bereik van de sensor is natuurlijk wel kleiner dan dat van een volwassen videocamera; we zien af en toe uitgebrande luchten. Maar omdat je met een actiecamera meestal in beweging filmt, stoort dat niet echt.

De Sony Action Cam heeft heel wat in zijn mars: een uitgekiende vormgeving, supertrage opnames in HD-resolutie en ingebouwde wifi. De beeldkwaliteit is prima.



 

Prijs en beschikbaarheid

De camera kost 300 euro en is uit voorraad verkrijgbaar in Sony Center Brugge

 

Sony Action Cam HDR-AS15: Actiecamera voor avonturiers



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify