01Okt2013

Sony NEX-VG30 review: Videocamera met verwisselbare lenzen



De nieuwe NEX-VG30 videocamera biedt net als zijn voorgangers een APS-C sensor, met een veel groter oppervlak dan de 1/3 inch sensors die we in veel videocamera’s tegenkomen. Voordeel van de grotere sensor is dat deze veel licht opvangt, wat in het donker potentieel betere prestaties oplevert. Daarnaast levert een grote sensor, in combinatie met een lens met een grote diafragmaopening, de mogelijkheid op om videobeelden met een kleine scherptediepte te schieten, wat een filmisch effect oplevert. De NEX-VG30 biedt behalve zijn grote sensor ook de mogelijkheid om de camera te voorzien van verschillende lenzen. Hiertoe maakt het apparaat gebruik van Sony’s E-mount systeem dat ook gebruikt wordt bij de NEX-fotocamera’s. Standaard wordt de NEX-VG30 geleverd met een 18-200mm lens, voorzien van gemotoriseerde zoom. Kosten voor dit moois? Zo’n 2700 euro. De body is ook los te koop en kost in dat geval iets minder dan 1800 euro.

Uiterlijk lijkt de VG30 sterk op de VG20 en de VG10. Dat betekent dat de camera een smalle body heeft, met aan de linkerzijde een relatief groot uitklapbaar LCD-scherm en een T-grip aan de bovenzijde. Aan de voorkant van deze T-grip is ruimte gemaakt voor een surround-microfoon, aan de achterzijde is een in hoogte kantelbare viewfinder ondergebracht. Aan de rechterkant van de body vinden we de grip met een verstelbare ondersteuningsband, die moet voorkomen dat de camera uit de hand valt.

Met de VG20 introduceerde Sony een aantal uiterlijke veranderingen ten opzichte van de VG10, en die veranderingen zijn meegenomen naar de nieuwe VG30. Aan de linkerzijde is onder het uitklapbare scherm ruimte gemaakt voor een ‘manual’ en een ‘focus’ knop. Ook vinden we hier een scrollwieltje terug. Bij de NEX-VG10 zat dit scrollwieltje nog achter het LCD scherm verstopt. Bij de VG20 en VG30 vinden we achter het scherm een zestal toetsen terug, voor iris, shutter speed, white balance, display, play en program AE. Die laatste knop werd bij de VG20 overigens nog gebruikt om te schakelen tussen het LCD scherm en de viewfinder, iets wat bij de VG30 automatisch gebeurd met behulp van een nabijheidssensor in de viewfinder.

Écht helemaal nieuw bij de VG30 is de tuimelknop voor in- en uitzoomen aan de rechterbovenzijde van de body. Zowel de NEX-VG10 als de VG20 boden geen ondersteuning voor lenzen met motorzoom, de VG30 doet dit wel. Als compleet product ziet de VG30 er ondanks de kleine verschillen bij de body toch écht anders uit dan zijn voorgangers. En dat heeft alles te maken met die motorzoomfunctie en de meegeleverde lens. De 18-200 lens die bij de VG30 wordt geleverd is namelijk voorzien van gemotoriseerde zoom, en heeft daardoor een soort ‘bochel’ gekregen aan de onderzijde. Voordeel is wel dat de nieuwe lens compacter is dan zijn voorganger, en door zijn zwarte kleur ook wat minder opvallend is dan de chroomkleurige motorloze SEL18200 lens die hij vervangt.

Ook onder de kap is er het nodige verbetert. De NEX-VG30 kan opnemen in 1080p met 50 beelden per seconde, iets wat de VG20 ook al kon, maar de VG10 moest het stellen met slechts 25p. De VG30 ondersteunt overigens ook 1080p met 24 en 25 fps en kan bovendien foto’s schieten met een resolutie van 16,1 megapixels.

Ook qua instelmogelijkheden biedt de NEX-VG30 belangrijke verbeteringen ten opzichte van de eerder door ons geteste VG10. Zo biedt de VG30 wél de mogelijkheid om middels een ‘peaking’ functie met gekleurde lijntjes aan te geven welke delen van het beeld volledige scherpgesteld zijn. Wat ons betreft is dit een essentiële functie op een camera als deze, waarbij je doorgaans zult opnemen met een kleine scherptediepte.
Andere welkome toevoegingen zijn de histogram en zebrafuncties die aangeven hoe de belichting van het beeld is. Het onscreen histogram laat live zien hoe de belichtingsbalans in zijn geheel is, terwijl de instelbare zebra-functie (bijna) overbelichte delen gearceerd laat oplichten. Ook deze functionaliteit is wat ons betreft essentieel bij een camera in dit segment, waarbij doorgaans veel met handmatige instellingen gewerkt zal worden. Ten opzichte van de VG10 is de bediening bovendien een stuk makkelijker geworden, omdat de VG30 is voorzien van een touchscreen.

In de praktijk werkt de NEX-VG30 grotendeels als zijn voorgangers. De relatief compacte camera is in combinatie met de meegeleverde 18-200 lens weliswaar groter dan reguliere handycam modellen, maar kleiner dan de meeste semiprofessionele videocamera’s.

Het voornaamste verschil qua bediening met zijn voorgangers is dat de VG30 motorzoom biedt waardoor het mogelijk wordt om langzaam en gelijkmatig in- en uit te zoomen. Met de VG10 en VG20 is dit zonder statief dat de body stabiel houdt eigenlijk niet mogelijk.

Wat ook anders werkt is het omschakelen tussen LCD scherm en viewfinder. Bij de VG10 en VG20 was hiervoor een knop op de body aanwezig, bij VG30 heeft een nabijheidssensor bij de viewfinder ingebouwd. Zodra je oog dicht bij de viewfinder in de buurt komt schakelt deze automatisch in, terwijl het LCD scherm wordt uitgeschakeld.

De beeldkwaliteit van de Sony NEX-VG30 is super. De camera schiet fraaie beelden met een prima dynamisch bereik en goede scherpte. De kleurbalans is goed en de hoeveelheid beeldruis is zeer acceptabel.

De toevoeging van de automatisch zoomlens is positief, omdat het hierdoor mogelijk is om langzaam en vloeiend in en uit te zoomen.

Met toevoegingen als zebra en peaking weergave is de NEX-VG30 een stuk bruikbaarder dan de originele VG10 en de motorzoom maakt het voor het eerst ook mogelijk om vloeiende in en uit te zoomen. Wij bovendien graag met scherptediepte speelt kan zich uitleven met de VG30, door zijn grote APS-C sensor en de mogelijkheid om lichtsterke lenzen te gebruiken, kan je écht filmische beelden schieten. De beeldkwaliteit van de camera bij daglicht en lichte schemering is bovendien prima.

Sony unveils hybrid Handycam camcorder



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify