23Mei2013

Sony NEX-6 review



NEX-6 review
Binnen het Sony NEX assortiment is de NEX-6 geplaatst tussen de NEX-5R en het topmodel, de NEX-7. De Sony NEX-6 is een camera voor gevorderde fotografen, die een moeiteloze bediening wensen. De camera beschikt net als het topmodel over een XGA OLED Tru-Finder zoeker, een 99-punts fasedetectie-AF systeem en een kantelbaar display. De NEX-7 beschikt wel over een hogere resolutie (24.3 megapixels). De NEX-6 heeft daarentegen weer een groter ISO bereik, van 100 - 25.600. Ook de handige modusknop aan de bovenzijde ontbrak nog bij de introductie van de NEX-7. De NEX-5R is gelijktijdig met de NEX-6 geïntroduceerd, beide beschikken over een 16.1 megapixel sensor en WiFi. De NEX-5R moet het echter doen zonder elektronische zoeker, wel is deze camera voorzien van een touchscreen display.

Sony NEX-6 camera functies
Zoals we van Sony gewend zijn voelt de NEX-6 erg degelijk aan. Ondanks de compacte afmetingen heb je wel een echte camera in de hand. De HD OLED zoeker die aan de linker bovenzijde is geplaatst wordt automatisch geactiveerd zodra je door de zoeker kijkt. Werp je je ogen terug op het 3" display dan wordt dezelfde content hierop getoond. Naast de zoeker is de nieuwe, universele flitsschoen geplaatst met meerdere interfaces voor een flitser of andere accessoires. Midden bovenop de camera is de uitklapbare flitser geplaatst. De positionering van de flitser is beter dan bij bijvoorbeeld de CyberShot DSC-RX100. Hier zit de flitser aan de linker boven-zijkant, waardoor je nog wel eens met je hand in de knoei komt te zitten, maar daar heb je met de NEX-6 geen last van.

Sony NEX-6 bediening
Een groot voordeel van de NEX-6 ten opzichte van zijn grotere en kleinere broer is de modusknop aan de bovenzijde. Hier kun je eenvoudig de juiste opname modus selecteren, naast de PSAM standen zijn hier ook de Auto modus, Intelligente Auto modus, Scene modus en Panorama modus te selecteren. Met de bedieningsring eronder kun je nadere instellingen bepalen, zoals de diafragma waardes, de sluitertijd etc. Direct naast de ontspanknop is een Functie-knop voorhanden. Verder vinden we aan de achterzijde een bedieningswiel voor onder andere de belichting en de ISO gevoeligheid. De camera bediening verloopt erg soepel en snel.

Sony NEX-6 WiFi camera
Een duidelijke meerwaarde van de NEX-6 ten opzichte van veel andere systeem camera's is de toevoeging van WiFi functionaliteit. Dit maakt het mogelijk om de camera met een smartphone of tablet te verbinden om zo foto's en video's te kunnen delen. Ook heeft Sony de PlayMemories Camera Apps voorgeïnstalleerd op de NEX-6. Met deze applicaties kan de camera functionaliteit worden uitgebreid. Zo biedt de Foto Effect+ app verschillende beeldeffecten, Foto Retoucheren maakt het nabewerken van foto´s mogelijk en de NR Multi-Frame app gaat ruis tegen bij hoge ISO waarden. De PlayMemories Camera apps zijn leuke toevoegingen, maar het werkt wel een beetje traag. Sommige apps zijn gratis te downloaden, andere zijn betalend.

Sony NEX-6 beeldkwaliteit
De Sony NEX-6 presteert in combinatie met de Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS kit lens boven verwachting goed. Het Fast Hybrid AF systeem levert uitstekend werk, de camera stelt zeer accuraat scherp. De Sony NEX-6 is snel en betrouwbaar en fotografeert moeiteloos in slechte lichtomstandigheden. Bij hoge ISO waarden werkt de ruisonderdrukking goed, tot ISO 3200 is er nauwelijks sprake van ruis, daarboven is er wel sprake van scherpteverlies. Voor wat betreft de kleurweergave, deze is natuurgetrouw tot enigszins verzadigd. Persoonlijk vind ik het wel mooi, maar het is desgewenst eenvoudig aan te passen door met de instellingen van de kleurverzadiging, contrast en scherpte te spelen. Verder is er slechts in hele beperkte mate sprake van vignettering en vertekening. Daarbij moet wel gezegd worden dat de JPEG beelden automatisch softwarematig gecorrigeerd worden. Wanneer je in RAW formaat fotografeert zal de vertekening toenemen. Ook kan de NEX-6 continu-opname vastleggen, met een snelheid van 10fps.

Sony NEX-6 kitlens
De Sony NEX-6 is onder andere verkrijgbaar in combinatie met de nieuwe 16-50mm f/3.5-5.6 pancake-kitlens. Voorheen gebruikte Sony altijd de 18-55mm kitlens. De platte 16-50mm lens is naar onze mening een goed alternatief voor de grotere en zwaardere 18-55mm lens. De nieuwe kitlens heeft een groter groothoekbereik, en levert daarvoor iets in op het tele-bereik. De 16-50mm lens is slechts 3cm lang en heeft een gewicht van 116g. De Powered Zoom functionaliteit werkt erg vloeiend, zowel bij automatische als manuele scherpstelling. Ideaal voor video opnames, waarbij soepel en geruisloos inzoomen dikwijls een probleem is.

Sony NEX-6 conclusie
De Sony NEX-6 is een stuk goedkoper dan de één jaar oudere NEX-7, maar biedt voor de meeste fotografen veel meer fotoplezier. De NEX-6 biedt minder megapixels (kleinere bestanden), betere ruisprestaties en een handige modus draaiwiel, bovendien zijn de OLED zoeker, de 99-punts fasedetectie AF-systeem en het kantelbare display van 921.000 beeldpunten bij beide camera's gelijk. Ook is de Sony NEX-6 uitgerust met een WiFi functie, wat het delen van foto's en het downloaden van apps mogelijk maakt. De compacte spiegelloze hybride camera biedt een uitstekende beeldkwaliteit en is eenvoudig te bedienen. Met de Sony NEX-6 kom je werkelijk aan niets te kort.

Sony NEX-6 prijs en beschikbaarheid
De camera body is verkrijgbaar voor een prijs van €849,-
Samen met de 16-50mm kitlens wordt dit €949,-
en in combinatie met een 16-50 + 55-210 krijg je de NEX-6 voor €1.199,-

Bron: http://www.letsgodigital.org/nl/36153/sony-nex-6-review/

 

NEX-6 from Sony



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify