16Okt2012

Review: Sony BDP-S790 3D Blu-ray spelerSony BDP-S790 – Features en functies

De Sony BDP-S790 is de meest uitgebreide en geavanceerde Blu-ray speler van de fabrikant. De speler beschikt over nagenoeg alle features en functies die je tegenwoordig kunt vinden, waaronder 3D weergave, een ingebouwde Wifi module, toegang tot het Sony Smart TV platform en het Sony Entertainment Network, een ingebouwde web browser, twee USB poorten, twee HDMI poorten, DLNA streaming, Gracenote voor het opvragen van informatie over muziek of films en de mogelijkheid om de speler te bedienen middels een app voor je smartphone of tablet.

Een van de meest opvallende features is de mogelijkheid om HD materiaal op te schalen naar een 4K Ultra HD resolutie. Deze resolutie is viermaal zo hoog als Full HD, maar het nadeel is dat er nog nauwelijks displays zijn die kunnen omgaan met deze resolutie. De displays die reeds gelanceerd zijn, waaronder de nieuwe Sony KD-84X9005, kosten echter meer dan 10.000 euro waardoor ze voor de gemiddelde consument onbetaalbaar zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat je met deze functie voorbereid bent op de toekomst.

De BDP-S790 kan omgaan met nagenoeg alle discs en bestandsformaten. Zo is er ondersteuning voor Blu-ray en 3D Bly-ray discs, CD’s, DVD’s, AVC-HD, MPEG1, MPEG2, MPEG4, XviD, DivX, MKV, WMV, MP3, WMA en AAC bestanden. De speler ondersteunt ook de nieuwste audioformaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, en kan Super Audio CD’s weergeven. Voor gebruik van het Smart TV platform en BD-Live functies is er 1GB aan opslaggeheugen ingebouwd.

Wat handig is, is dat je twee HDMI uitgangen krijgt. Hierdoor kun je de speler ook aansluiten op een receiver of homecinema systeem zonder 3D ondersteuning. Een kabel, voor het 3D beeld, gaat dan richting de TV terwijl de andere kabel, voor het HD geluid, richting de receiver of homecinema set gaat. Ook kan de tweede HDMI uitgang gebruikt worden om een tweede display aan te sturen.


Sony BDP-S790 – Design

De BDP-S790 doet qua design weinig onder voor zijn goedkopere broertje, de BDP-S590. Ook dit model beschikt over een zeer strak en elegant design waarbij de hoeken schuin naar beneden toe aflopen. Op de voorzijde bevinden zich naast de lade onder meer een display en knoppen voor de basisfuncties. Ook bevindt zich aan de rechterzijde een USB poort voor het aansluiten van fysieke media.


Sony BDP-S790 – Afstandsbediening en app

De meegeleverde afstandsbediening heeft ook een high-end look en feel, iets wat je niet van alle afstandsbedieningen kunt zeggen. De lay-out van knoppen is overzichtelijk en de knoppen voelen stevig aan. Maar, wellicht interessanter is om te kijken naar de Media Remote app die Sony ontwikkeld heeft voor smartphones. Hoewel de app ook te installeren is op tablets is hier de interface niet voor geoptimaliseerd.

De app is redelijk uitgebreid en biedt de mogelijkheid nagenoeg alle functies van de afstandsbediening over te nemen. Leuke features zijn dat je terug kunt kijken welke discs je afgespeeld hebt en dat je extra informatie op kunt vragen over een film of over muziek. Daarnaast kun je websites die je op je smartphone opent naar de speler ‘gooien’ waardoor je ze op groot scherm te zien krijgt. De smartphone kan vervolgens als cursor gebruikt worden om te navigeren.


Sony BDP-S790 – Gebruik

De bediening van de menu’s en functies gaat vrij snel en eenvoudig. De XrossMediaBar interface biedt een goed overzicht van alle functies en reageert snel op input via de smartphone app of afstandsbediening. De speler reageert snel, ook bij het openen van de lade.


Sony BDP-S790 – features

Een van de belangrijkste features die we op de BDP-S790 vinden is het Smart TV platform. Sony maakt gebruik van twee verschillende platform; het ‘oude’ Bravia Internet Video platform en het nieuwe Sony Entertainment Network. Sony is bezig met de complete uitrol van het Sony Entertainment Network en een app gedeelte waar je apps als Twitter, Facebook en games kunt downloaden.

Het Sony Entertainment Network ziet er in ieder geval zeer fraai uit en biedt toegang tot een grote bibliotheek een muziek. Via het Bravia Internet Video platform krijg je toegang tot een redelijke hoeveelheid applicaties en video on demand diensten.

Middels DLNA is het mogelijk content te streamen vanaf andere DLNA gecertificeerde apparaten binnen je thuisnetwerk. De meeste bestandsformaten worden zonder problemen ondersteund. Ook kan een fysieke USB stick aangesloten worden om media af te spelen en kun je zelfs een Skype webcam aansluiten om videogesprekken te voeren via je TV. Daarnaast beschikt de speler over Gracenote waarmee informatie over muziek, series en films opgevraagd kan worden uit een grote database.

Sony biedt miet de BDP-S790 ook toegang tot de ingebouwde web browser.


Sony BDP-S790 – Beeldkwaliteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de Sony BDP-S790 is een van de beste Blu-ray spelers van dit moment wanneer we kijken naar de beeldkwaliteit. De speler weet een zeer overtuigend plaatje neer te zetten met een extreem hoog contrast, diepe zwartwaarden, dynamische maar natuurgetrouwe kleuren en een sublieme scherpte. Natuurlijk heb ik het dan wel over de weergave van Blu-ray materiaal.

De 3D weergave is ook indrukwekkend te noemen. In 3D modus is de kleurweergave erg goed, hebben 3D beelden een echt ‘pop’ effect en de scherpte is zeer overtuigend.


Sony BDP-S790 – Audiokwaliteit

Wat betreft de audioweergave lis de BDP-S790 ook een high-end model. De speler weet surround sound tracks met dynamiek en groot bereik neer te zetten. Detailweergave is subtiel en dialogen worden overtuigend en helder neergezet. Hoewel de speler geen vervanging is voor een stand-alone CD speler biedt deze wel een goede weergave van muziek.


Sony BDP-S790 – Conclusie

Sony heeft met de BDP-S790 een zeer complete, aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige Blu-ray speler ontwikkeld. Het apparaat beschikt over een grote hoeveelheid features en functies, waarvan overigens niet alles al direct bruikbaar is, een uitgebreid Smart TV platform en een indrukwekkende HD en 3D weergave.
 Tags: