Sony Xperia T nu in voorraad!



Accessoires
De Sony Xperia T wordt geleverd in een relatief klein doosje. In het doosje vind je naast het toestel zelf een headset met drie paren rubberen opzetstukjes voor verschillende soorten oren. Verder heeft Sony enkel een aantal boekjes, een Micro USB-kabel en een lader met USB-poort in de verpakking gestoken.


Uiterlijk
Wil James Bond een opvallende telefoon, of juist niet? Sony heeft waarschijnlijk het laatste gedacht, want de Xperia T heeft ondanks zijn opvallende voorgangers zoals de Xperia S en de Xperia Arc S een veel minder uitgesproken verschijning. De achterkant is voorzien van het inmiddels bekende gebogen ontwerp, maar verder is aan het uiterlijk niet af te leiden dat dit een Sony-telefoon is, mits je de merknamen en iconen natuurlijk buiten beschouwing laat. Dit toestel is bijvoorbeeld niet voorzien van de doorzichtige balk waarvan veel recente Xperia-toestellen wel voorzien waren.

De Xperia T heeft geen fysieke knoppen op de voorkant, zelfs geen aanraakgevoelige toetsen. De functietoetsen van Android zijn verwerkt in het scherm.

Ook opvallend is de positionering van de knoppen aan de zijkant. De rechter zijkant bevat alle knoppen, maar deze zitten op opvallende plaatsen. De aan/uit-knop zit halverwege het toestel, wat op zich al gek is. Normaal zit deze knop immers wat hoger. De volumeknoppen zitten nog lager en daaronder zit een knop welke als sluiter voor de camera dient. Dit laatste is dan weer doodnormaal. Het is een kwestie van wennen.
Aan de rechter zijkant is een klepje gemaakt waaronder ruimte is voor een micro SIM- en micro SD-kaartje. De linker zijkant bevat een micro USB-poort. Aan de onderkant zit een microfoon, de bovenkant huisvest een 3,5 mm-aansluiting voor headets en koptelefoons. Hier is ook een tweede microfoon terug te vinden.
Op de achterkant is een camera met een resolutie van maar liefst 13 megapixel terug te vinden. Recht onder de camera zit een LED-flitser.


Hardware
De Xperia T is Sony's vlaggenschip uit de Xperia-reeks en dat is ook aan de specificaties af te lezen. Deze smartphone bevat een dual-core Krait-processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Er is 1 GB aan werkgeheugen en de camera heeft een resolutie van 13 megapixel.

Dit laatste is opvallend, omdat het er recentelijk op leek dat smartphonefabrikanten de megapixeloorlog hadden gestaakt. De meeste nieuwe toestellen zoals de Apple iPhone 5, de Samsung Galaxy S III, de HTC One X+ en de Nokia Lumia 920 hebben een camera met een resolutie van 8 megapixel. Sony doet hier duidelijk niet aan mee, want 13 megapixel is simpelweg een stuk meer.

Sony heeft de Xperia T voorzien van een scherm met een diagonaal van 4,55 inch. Het gaat om een zogenaamd HD Reality Display waarin de Mobile BRAVIA-engine van Sony zit verwerkt. Sony biedt de ultieme HD-ervaring met dit scherm dat een resolutie heeft van 720 bij 1280 pixels.

Sony is een fervent aanhanger van NFC en liet dit met eerdere Xperia-toestellen al duidelijk blijken door Xperia-SmartTags mee te leveren waarin verschillende profielen of instellingen opgeslagen konden worden. Ook de Xperia T biedt NFC-ondersteuning.


Camera
De camera-applicatie van de Xperia T is er een van Sony zelf, niet de standaardsoftware die Google in Android steekt. Op het scherm wordt linksboven de cameramode weergegeven, hier kan bijvoorbeeld ook aangegeven worden dat een panoramafoto gemaakt moet worden. Daaronder staat het optiemenu waar verschillende instellingen aangepast kunnen worden.

Aan de rechterzijde kan geschakeld worden tussen foto- en videomode. Verder zit hier ook de sluiterknop en een snelkoppeling naar de galerij, waar de laatst genomen foto's duidelijk zichtbaar zijn. Door op het zoekveld te drukken kan de camera scherp stellen op een bepaald gedeelte van het beeld.

Opvallend is dat Sony er voor heeft gekozen om de fysieke sluiterknop ook vanuit de slaapstand te laten functioneren. Druk je deze langdurig in dan zal de camera ontwaken en direct een foto nemen. Dat is op zich een praktische functie als je ergens snel een foto van moet maken.

Foto's
Bij het maken van foto's kunnen instellingen aangepast worden betreffende het aantal megapixel, de flitser, de zelfontspanner, glimlachdetectie, geolabels, opnamemode en het sluitergeluid.

Video's
Bij het maken van video's kan gekozen worden uit opties betreffende scènes, videoresolutie, fotolicht, zelfontspanner, scherpstelmodus, lichtwaarde, witbalans, lichtmeting, beeldstabilisatie, geolabels, microfoon, opnamemodus en het sluitergeluid.
Qua geluid is de video van de Xperia T aardig in orde.


Software
De Xperia T is voorzien van Android Ice Cream Sandwich 4.0.4. Sony heeft reeds bekendgemaakt dat er een update naar Jelly Bean zal komen.

Android is op de Xperia T voorzien van een skin van Sony, welke de naam TimeScape draagt. Wat uiterlijk betreft verschilt het besturingssysteem aardig veel van de standaardversie van Android. Dat hoeft niet altijd een positief punt te zijn, maar in dit geval is het dat zeker wel. Android draait vloeiend en ziet er goed uit.

Sony heeft ook enkele functionele aanpassingen doorgevoerd bij de TimeScape-skin. Zo is het mogelijk om eenvoudig tussen profielen te schakelen vanaf het pulldown-menu, maar er zijn ook schakelknoppen voor het in- of uitschakelen van bluetooth, WiFi of dataverkeer.

In het lockscreen kan je door van rechts naar links te vegen direct de camera-applicatie openen. Als je muziek luistert kun je makkelijk tussen nummers wisselen. Ook vanuit het lockscreen is het overigens mogelijk om het pulldownmenu tevoorschijn te toveren, zodat je makkelijk je notificaties kan inzien of een van de schakelknoppen te gebruiken.


Bellen
Bellen met de Xperia T verloopt zoals je mag verwachten van een smartphone. Het signaal dat het toestel ontvangt is eveneens conform de standaard.


Geluid
De Xperia T wordt geleverd met een headset van eigen makelij. Dit headsetje kan van verschillende rubbertjes worden voorzien zodat de oortjes in de meeste gevallen prima moeten passen. Het type oortjes is van het in-earprincipe, waarbij de oortjes in de oorholte gedrukt worden, wat zorgt voor een goede demping van het omgevingsgeluid. Het geluid is dan ook dik in orde en zelfs zeer geloofwaardig. Dit zijn misschien wel de beste oortjes die ik tot nog toe bij een smartphone geleverd zag worden. Petje af voor Sony dus. Op de afstandsbediening zit een knopje om inkomende gesprekken op te nemen.

Het geluid dat de telefoon zelf produceert is kwalitatief gezien in orde. Als je gewoon muziek in je kamer aan het afspelen bent is het op het hoogste volume ruim voldoende.


Internet
Sony heeft er voor gekozen om de Xperia T te voorzien van de standaard Android-browser, maar ook Chrome, de andere browser van Google, is aanwezig.

In de standaardbrowser van Android is het mogelijk om bladwijzers op te slaan, ook in verschillende mappen. Zo kunnen gebruikers met een flinke database aan bladwijzers alsnog het overzicht bewaren. Het is daarnaast mogelijk om pagina's op te slaan zodat ze op een later moment ook te bezoeken zijn zonder een internetverbinding.

Het browsen op de Xperia T gaat vlot en pagina's zijn dankzij het grote scherm op volledige grootte al goed leesbaar. Zoomen verloopt erg vloeiend.


Toetsenbord
Het toetsenbord van de Xperia T kan genieten van de vele schermruimte die het vlaggenschip van Sony te bieden heeft. Voornamelijk in landschapsmode kan de digitale ramplank veel ruimte benutten en dat doet het dan ook. Boven het toetsenbord worden 12 speciale tekens weergegeven zodat je daar eenvoudig toegang toe hebt. Sommige fabrikanten kiezen er voor om hier cijfers te plaatsen, maar persoonlijk vind ik de speciale tekens nuttiger.


Scherm
Het scherm van de Xperia T heeft een afmeting van 4,55 inch en dat is redelijk groot

De Xperia T heeft een geweldige inkijkhoek, de weergave verandert vanuit verschillende hoeken vrijwel niet. Sony heeft werk gemaakt van het dun maken van het scherm, waardoor het display bijna bovenop het toestel ligt wat een mooier gezicht is dan de dunne zwarte rand rondom het scherm zoals bij eerdere modellen uit de NXT-lijn van Sony.


CPU
In BenchmarkPi wordt het toestel bevolen om het getal Pi éénmaal te berekenen.
In CPU Benchmark wordt eenzelfde proces verlopen als in BenchmarkPi, al maakt de ontwikkelaar van het programma (Unstable Apps) niet volledig duidelijk wat voor berekening er wordt opgevraagd.
In deze test scoort de Xperia T fenomenaal, de score in CPU Benchmark lijkt veelzeggend: de Krait-processor is erg snel.

Xperia™ T - The ultimate HD experience



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify