19Apr2014

Sony W8: mooi om te kijken, mooi om te zien



Inleiding

Voetbal is de meest bekeken sport ter wereld en ook in België staan belangrijke voetbalwedstrijden vrijwel altijd boven in de top tien van kijkcijfers. De tv-verkoop beleeft steevast een opleving als er een Europees of wereldkampioenschap aankomt. Bij Sony weten ze ook dat je met voetbal televisies verkoopt en dus is Sony officieel partner van het FIFA-wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.

Sony laat het niet bij het sponsoren van voetbal. Alle nieuwe modellen voor 2014, behalve de instapmodellen uit de R-serie, zijn nu voorzien van Live Football Mode, waarvoor een aparte knop op de afstandsbediening zit. Volgens Sony past de tv in deze stand beeld en geluid aan voor livevoetbal, waarbij het geluid in een stadion wordt nagebootst.

De 50-inch W8, die we in deze review bekijken, is behalve van de Live Football-modus voorzien van smart-tv. Ook kan de tv 3d weergeven door middel van de twee meegeleverde, actieve 3d-brilletjes. De tv doet nu aanbevelingen naar aanleiding van het televisieprogramma waarnaar je aan het kijken bent en ook de kijkgeschiedenis wordt daarbij meegenomen. De tv heeft een unieke voet, die tegelijk kan dienstdoen als muurbeugel.

De W8-serie bestaat uit drie full-hd-modellen, in de schermmaten 42, 50 en 55 inch. Op het moment van schrijven kostte het 40"-model ongeveer 799 euro en de door ons geteste 50"-versie rond de 999 euro. Het model met 55"-scherm wordt pas later leverbaar.

 

Uiterlijk en aansluitingen

Design
Het uiterlijk is een van de sterke punten van de W8-serie. De tv oogt zeer strak en heeft een ingetogen design. Ook de gebruikte materialen stralen kwaliteit uit. Aan de voorkant is de tv bijna geheel van prachtig afgewerkt metaal gemaakt. De bezels zijn aan de boven- en zijkant slechts 6mm breed en onder het scherm is de rand nog altijd maar 20mm breed. Het donkere metaal is aan de bovenkant geborsteld en de randen aan de zijkant zijn afgerond.

Onder het scherm staat het Sony-logo en daaronder zit het enige plastic dat vanaf de voorkant te zien is: een 5mm brede led-indicatorbalk, waarvan de werking in het menu van de de tv kan worden ingesteld. De indicator kan met verschillende kleuren aangeven dat de tv iets aan het opnemen is op een aangesloten usb-disk of dat er een timer is ingesteld. Je kunt er ook voor kiezen om de indicator alleen wit te laten oplichten als de afstandsbediening wordt gebruikt of je kunt de indicator geheel uitschakelen. Ook is het mogelijk om de helderheid van de indicator te beperken of zich automatisch te laten aanpassen aan het omgevingslicht.

De tv is erg dun, ongeveer 16mm. Aan de achterkant zit onderaan een uitstulping, waardoor de behuizing daar 64mm dik is. Om de bult achterop niet al te groot te maken heeft Sony de voeding van de tv in een aparte 'power brick' ondergebracht. Deze 120W-voeding heeft nog het meeste weg van een laptopvoeding.

De voet van de W8 is bestaat uit een 8mm dunne, verchroomde metalen beugel. Op de voet staat de tv erg laag boven het tv-meubel, zo'n 4 cm. De voet heeft een dubbele functie, want je kunt de tv er ook mee aan de muur bevestigen. Dit geld overigens alleen voor de 42"- en 50"-modellen uit de W8-serie, want voor het grootste, 55"-model moet je een aparte beugel aanschaffen om de tv aan de muur te bevestigen.

Aansluitingen
Stekkers die recht naar achteren steken, zijn erg onhandig bij muurmontage. Fabrikanten kiezen er dikwijls voor om een gedeelte van de aansluitingen toch naar achteren te laten wijzen. Zo kunnen ze het aantal benodigde printplaten en de afmetingen daarvan klein houden en de productiekosten laag houden. Bij de W8 steken de scart-, component- en Toslink-aansluiting recht naar achteren. Gelukkig hebben steeds minder mensen deze aansluitingen nodig, omdat de functie hiervan bij moderne apparaten is overgenomen door hdmi. Ook de rj45-netwerkaansluiting steekt recht naar achteren, maar gelukkig zijn rj-45-stekkers meestal niet zo lang. Bovendien kan de televisie draadloos via wifi met het thuisnetwerk gekoppeld worden.
Alle andere aansluitingen zijn haaks op het paneel gemonteerd. Onder aan de achterkant zitten drie hdmi-aansluitingen, waarvan er een arc ondersteunt. Ook zitten hier de aansluitingen voor een satellietschotel en een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel-tv en Digitenne. Boven op het dikke gedeelte aan de achterkant zit een CI+-slot, dat tegen stof wordt beschermd door een dummy cam-module van plastic als hij niet in gebruik is.

De aansluitingen die gebruikt worden voor tijdelijke aansluitingen zijn zijwaarts gemonteerd. Deze aansluitingen zitten vanaf de voorkant gezien links aan de achterkant van de tv. Het zijn twee usb-aansluitingen, waarvan er een geschikt is voor een harde schijf waarop opgenomen kan worden, een koptelefoonaansluiting die ook als analoge audio-uitgang kan dienstdoen en een hdmi-aansluiting die geschikt is voor mhl.

 

Bediening op afstand

Afstandsbediening
Bij de W8 krijg je een infraroodafstandsbediening. Los is er ook een aanraakgevoelige afstandsbediening te koop, de One-Flick Remote, en de tv kan bediend worden met Sony's TV-Side View app. Het design van de infraroodafstandsbediening is zoals we dat al vele jaren van Sony kennen. De knopjes voelen een beetje sponzig, maar er valt prima mee te werken en bovendien laten de meeste knopjes zich makkelijk vinden doordat de lay-out nogal standaard is.

Voor 2014 zijn er een paar nieuwe knoppen op de afstandsbediening verschenen. Met de knop Social view kun je tweets bekijken over het programma dat je op dat moment aan het bekijken bent. Het is ook mogelijk om op tweets te filteren met een zelfgekozen hashtag. De toets Discover levert onder in beeld een balk met aanbevelingen op. Deze aanbevelingen worden aan de hand van je kijkgedrag gedaan. Het kunnen programma's zijn op andere zenders, maar bijvoorbeeld ook gerelateerde YouTube-video's of bestanden op je thuisnetwerk. Een druk op de knop Football levert een klein menuutje op waarmee je de tv in Live Football Mode kunt zetten, waarover later meer, of voetbalvideo's kunt bekijken vanaf YouTube of de websites van Sony en de FIFA. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zullen er meer zaken in het menu te vinden zijn, zoals standen en speelschema's.

TV-Side View-app
De W8 laat zich ook bedienen door middel van je tablet of smartphone. Sony's app is er alleen voor Android en IOS. Windows Phone-gebruikers zullen het met third-party-apps moeten doen. De app kan als onscreen-afstandsbediening gebruikt worden, waarbij je alle knoppen die je ook op de infraroodafstandsbediening aantreft tot je beschikking hebt. De app kan ook als touchpad gebruikt worden en het is mogelijk om apps rechtstreeks op de televisie te starten. Handig is de mogelijkheid om de app te gebruiken voor tekstinvoer.

Er is een tv-gids aanwezig, die extra informatie over programma's van internet haalt. Zo kun je zien welke personen er in televisieprogramma's te zien zijn en ze gelijk opzoeken op imdb. Ook is te zien wanneer de volgende aflevering van het programma wordt uitgezonden. Als een programma bezig is, kun je de tv naar het juiste kanaal laten schakelen om het programma te bekijken. Je kunt het toestel met de app aanzetten, maar daarvoor moet je het eerst in een speciale stand-by-mode zetten, waarbij de tv het netwerk in de gaten blijft houden. Het stand-by-verbruik verdubbelt dan van 0,5 naar 1W.

 

Interface en mediaspeler

Interface
Omdat een moderne tv voor veel meer zaken kan worden gebruikt dan alleen live tv-kijken en omdat veel gebruikers door het grote aanbod de weg een beetje kwijtraken, is de interface voor de 2014-modellen geheel vernieuwd. Sony heeft zich met de nieuwe interface tot doel gesteld om al het materiaal uit de diverse bronnen overzichtelijk weer te geven. Het homescreen is ingedeeld in de hoofdcategorieën Kanaal, Films, Album, Muziek en Apps. Kanaal toont een selectie van tv- en radioprogramma's die op dat moment worden uitgezonden. Films, Album en Muziek tonen content die via dlna beschikbaar is op je thuisnetwerk of op een aangesloten usb-apparaat. Apps laat een overzicht van op je tv beschikbare apps zien. Deze categorie is rechtstreeks te bereiken met de SEN-knop op de afstandsbediening.

Sony W8 interface
Doordat de tv probeert via internet plaatjes bij de getoonde televisieprogramma's op het homescreen te zoeken, ziet het er allemaal mooi uit.
Na het drukken op de SEN-knop op de afstandsbediening krijg je het app-gedeelte van het homescreen te zien. Links in beeld staan aanbevelingen die per land verschillen en het grootste gedeelte van het scherm is gereserveerd voor Mijn Apps. Hier kun je je eigen favoriete apps kiezen uit een aanbod van ongeveer driehonderd. Grote internationale diensten, zoals YouTube, Netflix en Vimeo, zijn aanwezig.

Mediaspeler
De ingebouwde mediaspeler kan foto's, video's en muziek afspelen vanaf een aangesloten usb-apparaat of via dlna vanaf het netwerk afspelen. De belangrijkste bestandsformaten worden ondersteund en ook ondertitels worden netjes afgespeeld

 

Beeldverwerking

Sony heeft de W8 tjokvol gestopt met 'beeldverbeteraars', die het beeld op de een of andere manier aanpassen om eventuele tekortkomingen te compenseren. Zo zijn er drie verschillende ruisonderdrukkers en naast een gewone scherpteregeling is er Realiteitscreatie, Detailoptimalisatie en Randenoptimalisatie. Ook zijn er Zwartcorrectie, Contrastoptimalisatie en een Huidnaturalizer. Als we Sony moeten geloven, valt er nogal wat te verbeteren aan het beeldmateriaal dat we bekijken.

Motionflow 400
De meeste televisies hebben tegenwoordig een vorm van beeldinterpolatie aan boord om bewegend beeld er vloeiender uit te laten zien door de framerate te verhogen. Sony's Motionflow doet niet alleen aan interpolatie, maar kan ook gebruikmaken van backlight-blinking. Hierbij laat de tv de led-backlight knipperen om te voorkomen dat er bij bewegende beelden onscherpte op je netvlies ontstaat.

Motionflow heeft op de W8 zes standen.
De eerste heet True Cinema en is geen interpolatiestand. In deze stand herstelt de tv de originele 24Hz-framerate van films die op 60Hz worden aangeboden. De stand Uitleg is zo genoemd omdat hij wat uitleg behoeft. In deze stand maakt de tv gebruik van backlight-blinking op de originele framerate. Hierdoor kun je het knipperen goed waarnemen en doordat de backlight slechts korte flitsen produceert, is het beeld ook nog eens erg donker. Het voordeel van deze stand is dat beweging superscherp wordt weergegeven. Door het donkere, knipperende beeld is deze stand vooral interessant voor mensen die per se de allerbeste bewegingsweergave willen.
De standen Helder en Helder Plus combineren backlight-blinking met beeldinterpolatie, waardoor de helderheid wat minder laag is dan bij Uitleg en ook het knipperen is door de hoge framerate niet meer te zien. Wel zijn er nu door de interpolatie wat artefacten in beeld te zien. De stand Helder levert wat meer helderheid op doordat de lichtflitsen van de backlight in deze stand een wat langere tijdsduur hebben.
In de standen Standaard en Vloeiend wordt geen gebruikgemaakt van backlight-blinking, zodat de tv in deze standen de volledige helderheid haalt. Bij Vloeiend produceert de tv het meest vloeiende beeld, maar zijn ook de meeste artefacten in beeld te zien. In de stand Standaard gaat het beeldinterpolatiealgoritme wat behoudender te werk, maar ook in deze stand zijn er af en toe beeldfouten te zien.

 

Beeldeigenschappen

De kijkhoeken van de W8 zijn prima. Onder een grote hoek nemen het contrast en de kleurverzadiging een beetje af, maar onder een dergelijke grote hoek wil niemand televisiekijken. Het beeldpaneel is voorzien van een matte afwerking om spiegelingen tegen te gaan. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen last van hinderlijke reflecties kunt hebben, maar het probleem doet zich niet zo snel voor als bij glanzend afgewerkte beeldpanelen.

Backlight bleeding
De W8 heeft een edgelit va-lcd-paneel met witte leds als lichtbron. Doordat het lcd-paneel het licht van de backlight nooit helemaal kan tegenhouden, heeft elke lcdtv in meer of mindere mate last van backlight bleeding. De televisie heeft echter nauwelijks last van dit probleem. Om de backlight bleeding in beeld te brengen hebben we een foto met lange sluitertijd gemaakt. In het echt is het probleem dus lang niet zo goed zichtbaar als op de foto.

Uniformiteit van de backlight
Bij het weergeven van heldere beelden is het van belang dat de backlight zijn licht uniform over het scherm verdeelt. De door ons geteste W8 heeft een mooi egale backlight. Bij het weergeven van zeer heldere beelden valt op dat de bovenhoeken een beetje donkerder zijn dan de rest van het beeld, maar een groot probleem is het zeker niet. Om de uniformiteit in beeld te brengen hebben we een wit beeld opgezet en de foto enigszins onderbelicht. Als je de tv met je eigen ogen bekijkt, zijn de hoeken dus niet zo donker als op de foto.

3d, geluid en voetbalmodus

3d
De W8 kan 3d weergeven door middel van actieve brillen. Hiervan krijg je er twee meegeleverd bij de tv. Ondanks de actieve techniek met batterij zijn de brillen niet zwaar, zo'n 34g. Hierdoor zitten ze best comfortabel, maar voor brildragers zijn ze minder geschikt.

Geluid
Sony heeft de 2014-modellen van van betere luidsprekers voorzien. In de W8 zitten twee breedband-basreflexluidsprekers. Ze zijn aan de onderkant gemonteerd en naar beneden gericht. Geen ideale plaatsing voor een goed stereobeeld, maar het klinkt beter dan de meeste platte televisies. Dat is te danken aan een klein plastic randje achter de luidsprekeropeningen, dat het geluid naar voren reflecteert. De luidsprekers kunnen een zeer redelijk volume produceren, zonder dat het geluid wordt vervormd. De lagetonenweergave is uiteraard niet indrukwekkend, maar wel wat beter dan bij de gemiddelde platte tv.

Er valt veel aan het geluid te tweaken en er zijn zes verschillende geluidsmodi. De standaardmodus klinkt het beste, omdat die het geluid het minste aanpast. De standen Bioscoop, Sport, Muziek en Spel proberen het geluid 'op te leuken' met fasetrucs en galm, waardoor de balans uit de originele mix verloren gaat en het geluid op de lange duur gaat vermoeien. De Gecomprimeerde Audio-modus probeert te compenseren voor het hoog en laag dat bij mp3-compressie verloren kan gaan. Met wat meer hoge en lage tonen klinkt deze stand wel aardig uit de breedbandluidsprekers, die van nature ook niet niet veel hoog en laag weergeven.

SWF-BR-100
Voor wie het laag niet stevig genoeg vindt klinken, verkoopt Sony een losse subwoofer, die draadloos met de televisie verbonden kan worden. De SWF-BR100 kost ongeveer 300 euro en is alleen leverbaar in wit. Bij de subwoofer zit een usb-dongle, die met een kort kabeltje op de koptelefoonaansluiting moet worden aangesloten. In het menu van de tv kun je vervolgens het volume en de kantelfrequentie van de subwoofer instellen. Ook kan hier de fase van de subwoofer omgedraaid worden om het geluid homogeen te laten klinken.

Met de subwoofer erbij klinkt het geheel erg goed voor een tv. De subwoofer is een prima match voor de luidsprekers in de tv.  Met een losse av-receiver en een goed luidsprekersysteem kun je veel betere resultaten behalen. Tegen het gemak van deze oplossing kunnen echter weinig andere geluidssystemen op.

Voetbalmodus
Als we de W8 met de speciale knop op de afstandsbediening in voetbalmodus zetten, worden beeld en geluid geoptimaliseerd, zodat het is 'alsof je in het stadion zit'.
Ook het geluid wordt aangepast in de voetbalmodus. Bij het kijken naar voetbal wordt de commentaarstem wat meer naar de achtergrond verdrongen en is het publiek juist meer op de voorgrond te horen.

Modellen

Zie KDL42W828 en KDL50W828

Sony 2014 LED TV - W8 Series



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify