11Maa2022

Tips om energiezuinig TV te kijkenDe kranten staan er bol van, op de radio hoor je niet anders: energie wordt duur.  We geven je graag om enkele tips te geven hoe het zuiniger kan, met uw bestaande televisie en decoder/box of met een nieuwe televisie.  We zitten ongeveer 20 procent van ons wakkere leven voor de televisie. Je kan kiezen voor een nieuwe TV op de bestaande optimaal gebruiken.
 

We hebben het even voor u berekend.

12 jaren geleden verbruikte een 52" televisie  (bvb. Sony KDL-52W3000) 305WattVandaag verbruikt een  grotere 55" TV met hogere helderheid (bvb. Samsung QLED QE55QN85) 101Watt en 55Watt in energie-spaarmodus. Als we gemiddeld per dag 3 uur tv-kijken en dit 300 dagen per jaar TV kijken, dan levert dit een besparing op van 225kW per jaar = 740Kw op 10 jaar. Gerekend aan 0,6€/kW(tarief volgens groepsaankoop Provincie West-Vlaanderen), geeft dit een besparing van 1.350€ !   Voor minder heb je deze nagelnieuwe Samsung QLED smart-televisie!

 

TV en decoder slim gebruiken

Je kan ook energie besparen tijdens en na het tv kijken. Bijvoorbeeld door de helderheid van het scherm aan te passen. Of door de eco-stand van de decoder te gebruiken. Bekijk de tips.

1. Lichtsensor

Gebruik de automatische lichtsensor of pas de helderheid van je scherm handmatig aan. Hoe hoger de helderheid van het scherm, hoe meer stroom de televisie verbruikt. Kies een helderheid die voor jou nog prettig is. Doe dat op een tijdstip waarop je vaak tv kijkt, bijvoorbeeld 's avonds met het licht aan en de gordijnen dicht. En zet de tv op een plek waar er niet te veel (dag)licht op het scherm valt, anders moet je vanwege tegenlicht de helderheid weer hoger zetten.

2. Decoder

Ook met je decoder kan je besparen (andere woorden voor decoder zijn digicorde, tv-box, settop-box). Sommige decoders hebben verschillende stand-by standen. Kies dan de eco-stand: die gebruikt het minst. Je kan je tv en decoder ook helemaal uitzetten als je naar bed gaat of niet thuis bent. Een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar is daarvoor handig: daarmee zet je alle apparaten in één klap helemaal uit. Of gebruik een tijdschakelaar.

3. Systeem zonder decoder

Als je televisie daarvoor geschikt is, kies dan voor een systeem zónder decoder. Veel televisies hebben een ingebouwde tv-ontvanger waarmee je geen decoder meer nodig hebt als je via de kabel tv kijkt. En je kunt ook tv kijken via een app op je smart-tv of via een mediaspeler. Met een mediaspeler kun je mediabestanden van je telefoon of tablet op je tv afspelen en streamen. Je sluit de mediaspeler aan op de HDMI-aansluiting van je tv. Je hebt hiervoor een wifi verbinding nodig. Voorbeelden van mediaspelers zijn Apple-tv of Chromecast.

4. Uitzetten

Zet de televisie uit als je niet kijkt.
 

Assistentie of extra tips nodig? Xperience Center is er voor u!Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify