20Okt2011

Hoe kies je een tablet?



1) Formaat scherm

De belangrijkste keuze die je moet maken over het beeldscherm is het formaat. Een van de belangrijkste redenen om een tablet te kopen is het kleine formaat, het lichte gewicht en het feit dat een tablet makkelijk mee te nemen is en te gebruiken is onderweg. Tablets zijn grofweg in 2 categorieën in te delen: tablets van rond de 10 inch en tablets rond de 7 inch.

De bekendste tablets zijn rond de 10 inch. Dit formaat tablet is ongeveer 25 bij 20 centimeter en weegt meestal rond de 600 gram. Dankzij het formaat krijg je een goede multimedia ervaring waardoor je speciaal ontworpen applicaties voor bijvoorbeeld tijdschriften, kranten en nieuwssites op een interactieve manier kunt gebruiken.

De groep van rond de 7 inch tablets heeft wat minder weergave- en interactiemogelijkheden, maar heeft dan het voordeel makkelijker mee te nemen. Deze tablets hebben een formaat van ongeveer 19 bij 13 centimeter en wegen rond de 400 à 500 gram.

Er zijn natuurlijk andere factoren om op te letten. Is het scherm capacitief of resistief? Een capacitief aanraakscherm is veel gevoeliger en werkt beter fijner.

Daarnaast kun je specifiek kiezen voor een LED-scherm, wat energiezuiniger is. Ook kun je kiezen voor een HD scherm om hoge kwaliteit video’s af te kunnen spelen.



2) Besturingssysteem: Open of gesloten?

Als je een pc koopt dan sta je meestal niet bij stil bij het besturingssysteem wat daarop geïnstalleerd is. Vrijwel altijd zal Windows standaard mee geïnstalleerd zijn.
Bij de aanschaf van een tablet is dit niet het geval. Het bepalen van een besturingssysteem is een van de meest essentiële keuzen die je moet maken bij het uitzoeken van een tablet.

Momenteel zijn er verschillende besturingssystemen:

iOS (van Apple)
Apple heeft een eigen besturingssysteem: iOS. Dit besturingssysteem is gemaakt voor zowel de iPhone als de iPad. iOS heeft een geavanceerde user interface en gebruiksvriendelijkheid. Apple heeft dit speciaal ontworpen voor het perfect kunnen weergeven van interactieve content. iOS heeft een uitgebreide App Store waar duizenden applicaties en games gratis of voor een kleine vergoeding zijn te downloaden. Nadelen van iOS zijn: geen Flash-ondersteuning (wat door veel websites gebruikt wordt) en de gesloten omgeving. Alle applicaties en wijzigingen moeten door Apple worden goedgekeurd (lees: $$$)

Android (van Google)
Android is het eerste besturingssysteem dat de concurrentie met Apple is aangegaan. In eerste instantie, eind 2010, kwamen er tablets op de markt met het Android OS wat ontwikkeld was voor smartphones, namelijk Android 2.1, 2.2 en later Android 2.3. Begin 2011 werd Android 3.x geïntroduceerd, oftewel Honeycomb. Dit besturingssysteem is speciaal ontworpen voor het gebruik op tablets. Enkele kenmerken van dit besturingssysteem zijn: goede multi-task mogelijkheden, Flash compabiliteit, gratis te gebruiken door fabrikanten, en er komen steeds meer applicaties beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor Honeycomb-tablets. Android maakt steeds meer terrein ten opzichte van Apple’s iOS. Vandaag is dat gat gedicht en heeft Android Apple’s iOS zelfs al ingehaald op gebied van gebruiksgemak en de beschikbaarheid van applicaties.

Windows (van Microsoft)
Microsoft gebruikt haar troef Windows, dat ook wordt gebruikt op de pc of laptop. Voordeel van het gebruik van Windows 7 op de tablet is dat programma’s die normaal op een pc gedraaid kunnen worden soms ook te gebruiken zijn op een Windows-tablet. Meer hierover in het volgende onderwerp. Een nadeel is dat Windows niet is ontworpen om aangestuurd te worden door middel van een touchscreen. De nieuwe mogelijkheden van een aanraakscherm worden daarom niet optimaal benut. Daarnaast is Windows 7 een ‘zwaar’ programma wat veel van een tablet vergt. Hierdoor kan de gebruiksduur van de batterij afnemen. Windows heeft geen app store.

BlackBerry OS
BlackBerry heeft een speciaal besturingssysteem voor hun tablet. Dit operating system is ook ‘gesloten’. Met andere woorden, alleen BlackBerry ontwikkelaars kunnen werken aan dit systeem. Het zal de bekende BlackBerry eigenschappen bevatten zoals gebruik maken van pushmail. Ook de BlackBerry zou een eigen app store krijgen.



3) Applicaties of programma’s?

Je hebt vast wel eens met Windows gewerkt en er software op geïnstalleerd. Deze applicaties zijn van oorsprong bedoeld voor een desktop of laptop PC en niet specifiek voor mobiel gebruik. Voor het gemak noemen we deze software ‘programma’s’.
iOS, Android en BlackBerry OS gebruiken software die lichter is en specifiek voor mobiel gebruik. Voor het gemak noemen we deze software ‘applicaties’.

In principe zijn er geen grote verschillen tussen programma’s en applicaties. Toch zijn er enkele kenmerken waar je rekening mee moet houden.

Programma’s zijn groter in omvang dan applicaties. Programma’s zijn speciaal gemaakt voor gebruik op een desktop of laptop. Ze vragen daardoor vaak relatief meer processor snelheid, intern geheugen of grotere prestaties van de videokaart. Hierdoor zijn de mogelijkheden van programma’s groter dan die van applicaties.

Applicaties zijn specifiek ontworpen voor het gebruik op smartphones of tablets. Deze apparaten hebben vaak mindere specificaties, wat inhoudt dat de gemiddelde applicatie kleiner is in omvang en ook vaak minder vraagt van het apparaat.

Programma’s worden momenteel door iedereen gebruikt. Jong en oud, consument en zakelijk. Applicaties zijn vaak nieuwe stukken software die vrijwel altijd stand-alone werken.

Samenvattend:
Kies je voor Windows, dan kies je voor de standaard programma’s die je kent van het gebruik op de pc.
Kies je voor een ander besturingssysteem, dan kies je voor het gebruik van applicaties. Voor de meesgebruikte programma’s op de pc is er wel een goede vergelijkbare applicatie te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld Office-applicaties, applicatie voor email, applicaties voor instant messaging zoals MSN en applicaties waarmee je sociale media als Hyves, Twitter en Facebook makkelijk kunt bereiken.



4) Connectiviteit

Met connectiviteit worden onder andere alle aansluitmogelijkheden van de tablet genoemd. Hier volgt een opsomming van de meest voorkomende connectiviteit opties op een tablet:
• Hoofdtelefoon uitgang, of mini jack aansluiting: hierop kun je externe luidsprekers of je hoofdtelefoon op aansluiten
• (mini)USB aansluiting: hierop kun je je PC op aansluiten
• (SD)kaartlezer: hierin kun je een SD of micro SD kaart stoppen voor het overbrengen van data

Andere connectiviteit opties op een tablet zijn:
• Bluetooth
• WiFi
• 3G verbinding (mobiel data abonnement; zie volgende onderwerp)


5) Mobiel data abonnement?

Een andere afweging die je moet maken is de keuze tussen een Wi-Fi tablet, of een tablet met 3G connectiviteit. Over het algemeen zijn tablets waar je een simkaart in kunt plaatsen iets duurder dan tablets die alleen zijn uitgerust met WiFi.

Wil je de tablet voornamelijk thuis, op kantoor of in andere omgevingen gebruiken waar je beschikking hebt over WiFi, dan is de 3G optie niet nodig. Ook als je slechts offline wilt werken onderweg heb je deze functionaliteit niet nodig.

Ben je veel onderweg en heb je dan internetverbinding nodig? Dan is het interessant om voor een tablet te kiezen in combinatie met mobiel data abonnement.



6) Geheugen

Minder essentieel, maar zeker een overweging waard, is de capaciteit van het geheugen van de tablet. Goedkope tablets hebben dikwijls maar 4 gigabyte geheugen, wat meestal te krap is.

Sommige tablets hebben verschillende varianten met verschillende geheugen-configuraties. Zo zijn er voor bijvoorbeeld versies van 16Gb, 32Gb of zelfs 64Gb. Let wel op dat de prijzen voor versies met meer geheugen flink op kunnen lopen!

Sommige tablets hebben de mogelijkheid om extra geheugen toe te voegen in de vorm van SD-kaarten. Wil je hier gebruik van maken, zorg dan dat er een SD-kaart slot in de tablet aanwezig is.

IFA: Sony Tablet S (Consumentenbond)



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify