15Apr2014

Test: Sony Xperia Tablet Z2



Vorig jaar vernieuwde Sony zijn tabletlijn en kwam het met de Xperia Tablet Z. Die mocht je toen zien als een grote versie van de gelijktijdig aangekondigde Xperia Z-smartphone: een strak design en, heel opvallend, een water- en stofbestendig ontwerp.
Dit voorjaar stelde Sony opnieuw een topsmartphone voor: de Xperia Z2. En je kan het al raden: ook de tabletreeks groeide mee. Het resultaat is de Xperia Tablet Z2.

DESIGN

Wie de eerste Xperia Tablet Z ooit in handen genomen heeft, zal bij de Xperia Tablet Z2 een déjà-vu hebben: de twee tablets lijken in elk opzicht heel sterk op mekaar en komen met hetzelfde strakke en minimalistische design: een dunne behuizing en een nogal brede zwarte rand rond je scherm.
Dat Sony zozeer op de tablet van vorig jaar voortbouwt, is hoegenaamd niet erg. Het toestel lag vorig jaar al immers heel goed in de hand en en dat is bij de Z2 niet anders. Integendeel: de nieuwe tablet is 0,5 mm dunner en 70 gram lichter dan zijn voorganger. Hoewel je het verschil in dikte waarschijnlijk amper zal merken, is het gewichtsverschil wel voelbaar. De verdeling van dat gewicht kan je in één woord simpelweg excellent noemen: hoe je ook zit of hoe je de tablet ook vasthoudt, hij ligt gewoon heel goed in de hand.
 

WATERDICHT EN STOFBESTENDIG

Het mag geen verrassing heten dat ook de Tablet Z2 uitpakt met een waterdicht ontwerp. Sony zette de afgelopen jaren fel in op dit wapenfeit (en niet enkel bij smartphones en tablets), en dit met reden. Hoewel we onszelf niet meteen onder de douche zien stappen met een tablet in onze handen (een bad nemen zou misschien nog net lukken), is de waterdichtheid vooral interessant voor wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk een glas water omstoot op je tablet.
Het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken om de tablet ook in en rond de keuken, eettafel of badkamer te gebruiken, is heel slim gezien van Sony.
 

RADARWERK

Naast de dunste en de lichtste, plakt Sony ook de eigenschap ‘snelste’ op de Xperia Tablet Z2. Onder de motorkap vind je immers een Snapdragon 801 quad core-processor van 2,3 GHz en 3 GB RAM-geheugen. Dat is heel wat, en Sony behoort hiermee zeker tot het absolute topsegment qua rekenwerk in tablets. Je merkt dit ook meteen als je wat zwaardere programma’s of games gaat draaien: allemaal geen probleem voor de Xperia Tablet Z2.
De Xperia Tablet Z2 komt standaard met Android 4.4 (KitKat), waardoor je meteen het allernieuwste Google-besturingssysteem uit de doos meekrijgt.
De combinatie van een supersnelle processor, voldoende RAM-geheugen en het nieuwste Android-systeem maakt dat de Xperia Tablet Z2 krachtig genoeg is om heel wat games te draaien. Een bewuste zet van Sony, want je kan zonder problemen je PlayStation-controller draadloos op de tablet aansluiten.
 

SCHERM

Het is duidelijk dat Sony ook veel aandacht aan het scherm besteedde. Dat bestaat nu uit een IPS-display dat voor bijzonder brede kijkhoeken zorgt, aangevuld met de Triluminos-techniek die Sony eerder bij zijn televisies toonde en voor rijkere kleuren moet zorgen.
 

CONNECTIVITEIT

De tablet komt in een versie met enkel wifi (16 of 32 GB) en in LTE 4G-variant (16 GB). Uiteraard zijn ook NFC en Bluetooth voorzien. Leuk om weten is dat Sony blijft inzetten op zijn infraroodconnectiviteit. De Japanners waren de eersten die hun tablets infrarood meegaven, waardoor je ze zonder probleem ook als afstandsbediening kan gebruiken. Logisch, als je bedenkt dat tablets vooral thuis in de sofa gebruikt worden. Ook dit toestel maakt er gebruik van, en zoals altijd gaat apparaten koppelen bijzonder eenvoudig, waardoor je in geen tijd al je mediatoestellen kan bedienen.
 

CAMERA EN GELUID

Achteraan de tablet vind je een 8,1 megapixelcamera met Exmor RS-sensor, terwijl je vooraan een 2,2 megapixeltoestel krijgt met Exmor R-sensor. Plaatjes zien er hierdoor mooi uit, en dankzij heel wat verschillende effecten en filters kan je je foto’s meteen ook bewerken, bijsnijden of verder aanpassen. Filmen kan je in HD.
Besluit je op je tablet een film te bekijken, dan hoef je je alvast geen zorgen te maken om de geluidskwaliteit. Sony paste immers de luidsprekers aan en herpositioneerde die naar voren, zodat het stereogeluid meer op je afkomt. Een schitterende zet van Sony, want zelden hebben we zo’n goed en rijk geluid uit een tablet weten komen.
 

CONCLUSIE

Sony had vorig jaar al een sterk toestel in handen, maar wist zijn nieuwe tablet toch op verschillende vlakken te verbeteren. De Xperia Tablet Z2 weet in elk geval te overtuigen en is, zeker voor de Android-liefhebber, zowat het beste wat je vandaag op de tabletmarkt zal vinden.
 

MEER INFO

Xperia Tablet Z2 16 GB wifi:  € 499
Xperia Tablet Z2 32 GB wifi:  € 549
Xperia Tablet Z2 16 GB LTE/4G: € 629



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify