18Sep2014

Ciao, Vaio: memorabele Sony-laptops van weleer



Sony moet fors reorganiseren. Een van de maatregelen: het afstoten van de Vaio-tak. Sony's pc-onderdeel wordt verkocht aan een Japans investeringsfonds. Sony richt zich voortaan alleen op 3 terreinen: Playstation, camera's en mobiele apparaten. De tv-afdeling blijft nog wel en gaat zich alleen op de high-end richten. Maar Vaio is exit.

Sinds 1996 verschenen er Sony-laptops met de merknaam VAIO, een afkorting voor Video Audio Integrated Operation. De focus was op het toevoegen van extra's op gebied van beeld en geluid. Behalve notebooks verschenen er ook desktops, mediacenters en netbooks met het bekende logo. Hieronder de meest memorabele Vaio's:

Viao 707
De eerste Vaio in 1996 was de 707. Er konden zowel cd-rom's als floppy's in. De Windows 95-laptop had een ingebouwd modem en een 12 inch scherm. High-end, hoor.




Vaio 505
De Vaio 505 heette ook wel 'Superslim'. Hij had voor die tijd (1998) een erg slanke behuizing en licht gewicht (1,4 kg). Eindelijk een echt draagbare laptop. De 505 had een 10 inch scherm en een 2,1 GB harde schijf.




Vaio C1
De C1 was een 'subnotebook', een klein model. Bij de introductie in 1999 bijzonder vanwege zijn ingebouwde webcam. Je kon er foto's mee maken en die meteen per e-mail mee versturen. Erg hip toen.




Viao U1
Dit was in 2002 de kleinste laptop die Windows XP draaide. Ook lopend te bedienen. Volgens Sony, althans.




Viao AR

Sony had met de Vaio AR in 2006 de primeur van de eerste laptop met ingebouwde Blu-ray-drive.



Viao P

De kleinste van de Vaio's verscheen in 2009: een 8 inch netbook met mobiel internet, gps en 4 tot 8 uur accuduur. Je kon hem in je jaszak stoppen en lopend gebruiken. De eerste versie werkte nog met Windows Vista, stel je voor. Ook verkrijgbaar in donkerrood.




Viao FW

De Vaio FW was in 2010 een van de eerste laptops met 16 inch full hd-scherm, plus optie voor Bluray-disc. Maar hij woog 3.1 kg en de accu ging maar 2 uur mee.




Viao Z
De 13 inch Vaio Z was in 2011 een van de dunste en lichtste laptops. Hij werkte alleen met een SSD.




Sony Vaio Duo 11
Sony kwam ook met een hybride tussen tablet en laptop bij de launch van Windows 8 in 2012. De Duo 11 had een uitschuifbaar toetsenbord. En hij ondersteunde een stylus en NFC.





Vaio Pro
Met de Vaio Pro verklaarde Sony in 2013 nog de oorlog aan de Macbook Air. De 11 en 13 inch Vaio Pro's hadden full-hd schermen.




Vaio Multiflip
Zeer complete pc in een totaal nieuw design, een innovatief, hybride apparaat dat zowel laptop als tablet is.



Tags:

Tags


Officieel agent van

Unify
Unify